ALANYA Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 'Gönüllü Gıda Müfettişliği Eğitimi' gerçekleştirildi. Kurum binasında düzenlenen eğitime Alanya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Rüzgar, gıda mühendisi Sevtap Sağcan Canseven, ziraat mühendisi Şenay Çelik ile gönüllü gıda müfettişi olmak isteyen 16 kişi katıldı. Eğitimin açılış konuşmasını yapan Alanya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Rüzgar, eğitime katılanların yetkisi olmadığını ancak sorumluluğu olduğunu söyledi.
Rüzgar, "Alanya'da 4 bine yakın gıda işletmesi bulunuyor.
Bu 4 bine yakın gıda işletmesini denetliyoruz. İşletmeler için onay kayıt dediğimiz bir sisteme geçtik. Her işletmeyi bir sisteme kaydediyoruz. Yakın zamanda tüketiciler bu sisteme girerek işletmenin denetlenip denetlenmediğini görebilecek. Geçtiğimiz yıl 300'e yakın işletmeden numune aldık. Otel ve restoranlardan yemek numunesi alıyoruz. Toptancı hallerden, tarladan, marketten numune alıyoruz. Denetimler sırasında öncelikle ürünlerin kaliteli olup olmadığına, ikinci olarak da etiketlerde yazanların doğru olup olmadığına bakıyoruz" dedi.
'KİMLİKLER GERİ ALINABİLİYOR'
Gıda mühendisi Canseven de, "Sizlerin yapması gereken satış ve toplu tüketim yerlerinde bulunan son tüketim tarihi geçmiş, bozulmuş gıdaları bize bildirmek. Bu durumu uygun bir dille işletme sahibine söyleyebilirsiniz. Kişiyle polemiğe girmek yerine direkt bize haber verin. Gönüllü gıda müfettişliği kimliği aldıktan sonra bu belge 3 yıl geçerli olacak. Sınav sonrasında bazı şartları yerine getirmezseniz kimliğiniz geri alınabiliyor.
Gönüllü gıda müfettişlerinde bazı şartlar aranıyor.
Bunlar T.C. vatandaşı olmak, 18 yaşını doldurmuş olmak, en az ilköğretim mezunu olmak, kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak, herhangi bir gıda işletmesi sahibi veya çalışanı olmamak, taksirli suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlara, zimmet, ihtilas irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç, kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vuran suçlardan dolayı hükümlü bulunmamak.
Gönüllü gıda müfettişinin görev ve yetkileri şöyle:
Gıda güvenliği ile ilgili görüş ve önerilerini bildirmek, görevlerini yaparken adil ve tarafsız olmak, gıda satış ve toplu tüketim yerlerinde tespit ettikleri olumsuzlukları ve olumlu bulunan hususları eylem kurulu bürosuna veya Alo Gıda 174 hattına yazılı veya sözlü olarak derhal iletmek. İşyerlerinin depo, mutfak, imalat gibi bölümlerine girme yetkisi olmayıp sadece görülen olumsuzlukların düzeltilmesi için eylem kurulu bürosuna, Alo Gıda 174 hattına bildirmekle sınırlı. Antalya mülki sınırları içerisinde lüzum gördükleri hususları ilgili kurumlara bildirmek. Belirtilen görev ve yetkilerin dışında hareket ettiği veya işlem yaptığı tespit edilen müfettişlerin müfettişlik görevleri iptal edilir. Bu kişiler tekrar müfettiş olarak görevlendirilemez" şeklinde konuştu. Eğitimin ardından katılımcılar sınava tabi tutuldu. Sınavda başarılı olan adaylara kimlik belgeleri düzenlenerek teslim edilecek.