|
Tarımsal Pazarlama platformu kurucusu Tülin Akın, Four Seasons Hotel Bosphorus'da, Cumhurbaşkanlığı himayesinde Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ev sahipliğinde "Sürdürülebilir Küresel Rekabette Ortadoğu ve Kuzey Afrika" başlığıyla düzenlenen 4. Boğaziçi Zirvesi'nde konuştu.
|
25.11.2013
1163
|
Çiftçilerin Dünyadaki suyun % 80’nini salma sulamayla toprağa gömdüklerini, bunun sonucunda toprakların tuzlandığını belirten Tülin Akın, çiftçilere bilinçlenmeyi, kendi ürünlerini bilinçli bir şekilde satma ve yetiştirmelerini sağlayacak bir altyapı kurduklarını söyledi.
Mena Bölgesinin büyük bir bölge ve çok insan yaşadığı anlatılırken Kıtlık, açlık ve kuraklığın olduğu bu bölgede Tarımsal Pazarlama platformunun amacı çiftçilerin, sağlıklı ürünler yetiştirmesi, kaliteli hasat yapması ve yüksek verimli üretimler gerçekleştirmelerini sağlamak. Bunun sonucunda ise ürünlerin fiyatları düşüyor ve sağlıklı ürünler ortaya çıkıyor.
2004 yılında Türkiye’de Çiftçilerin ürünlerini sattığı bir aracı (komisyoncu) olduğunu vurgulayan Akın, Bu, tek olan aracının çiftçilerin ürünlerini kendi istediği fiyattan aldığını ve genelde o aracıya borçlu olan çiftçilerin mecbur oldukları için tekrardan ürünlerini ona satmak zorunda olduklarını belirtti. Bütün ülkelerde olduğu gibi Türkiye de doğal afetlere karşı zayıf bir ülke olduğu için aracının kendisine özel bir koruma yeri olduğu ve aynı zamanda Devlet desteklerinden habersiz olan çiftçilerin aracıya mecbur kaldıklarını belirtti.
Türkiye’de çiftçiler bir tek üretim yöntemi biliyorlardı ve bu yöntemin de dedelerinden kalma bir yöntem olduğu aşikardı. Yeni bilgilere ulaşmak onlar için zor bir durumdu. Tarımsal Pazarlama platformu olarak çiftçilere yönelik web, sms, yüz yüze görüşmeler, mobil aplikasyonlar ve yeni teknolojiler kullanarak çiftçi ile iletişim yolları oluşturduklarını açıklayan Akın, tarimsalpazarlama.com adlı web sitelerinde çiftçinin ürünü hakkındaki hem finansal bilgileri hem kendi ürününün hangi fiyattan satıldığını hem de ürününü nasıl daha iyi yetiştirmesi ve hasat yapması hakkındaki önemli gelişmeleri çiftçilere aktardıklarını ve Çiftçilerin siteye üye olarak ürünlerini ilan verip daha fazla alıcıya ulaşma imkanı yakaladıklarını açıkladı.
2009 yılında Vodafone ile yapılan işbirliği sonucunda çiftçilere sms yoluyla ürün fiyatları, Mevsimsel durum, Meteorolojik olaylar, Zirai raporlar göndererek çiftçilerin ürünlerine karşı önceden önlem almaları sağlandı.
Türkiye’de 3 Milyon 150 bin kayıtlı çiftçi olduğu ve Tarımsal Pazarlama platformu olarak 1 Milyon Çiftçiye ulaştıklarını belirten Tülin Akın, Son olarak bütün bu teknolojileri uygulayarak sulama sistemlerini, süt otomasyonlarını, yenilenebilir enerjinin hepsini kullanan Türkiye’de bir TeknoKöy kurmayı amaçladıklarını açıkladı.
Tarımsal Pazarlama