|
Soğan tohumunda dışa bağımlılığı azaltmanın peşine düşen Niğde Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe, 15 yıl süren çalışmanın ardından hibrit soğan üretti. 16 yeni soğan türü geliştiren Gökçe'nin ürettiği soğanlar şimdi yurtdışına satılıyor.
|
5.07.2013
1061
|
Dünyanın sayılı tarım üreticisi ülkeleri arasında ilk sıralarda yer alan Türkiye, tarımsal teknolojide yeterince gelişememenin bedelini son 10 yılda tohum ithal ederek ödüyor. Türkiye'deki akademisyenler de tohumda dışa bağımlılığı azaltmak için üniversitelerin son derece gelişmiş laboratuvarlarında çalışmalar yürütüyor. Niğde Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe, soğan tohumunda dışa bağımlılığı azaltmanın peşine düştü. 15 yıldır çalışmalarını hibrit soğan üretiminde yoğunlaştıran Gökçe, önemli bir çalışmanın altına imzasını attı.
YILDA 10 TON SOĞAN
Uludağ Üniversitesi'nde görevli olduğu yıllarda pek çok üniversitede bulunmayan şekilde donatılmış laboratuvarlarında sayısız önemli projeye imza atan Gökçe, geçtiğimiz yıl Niğde Üniversitesi'ne geçerek, çalışmalarına devam etti. Hibrit soğan çeşitlenmesini başlatarak dışa bağımlılığı azaltmayı hedefleyen Gökçe, yurtdışında yaptığı çalışmalar sırasında Türkiye'ye 255 tane soğan hattı getirdi. 1998 yılında Türkiye'de Yerli Soğan Islahı ve İl Hibrit Çeşit Geliştirme Programı'na başlayan Gökçe, Bandırma'da 70 bin dönümlük arazide Hibrit soğan üretimi için kolları sıvadı. Gökçe, Bandırma'daki arazide şu anda yılda 10 tonun üzerinde verim aldıklarını belirtiyor.
16 MELEZ TÜR
15 yılda 16 çeşit yeni melez soğan türü geliştiren Gökçe, yeni ürettiği soğan çeşitlerine isim de verdi. Ürettiği soğanlar için Kader, Bereket, Hazar, Kantartopu, Seç, Victoria ve kızının ismi olan Cemre isimlerini veren Gökçe, ürettiği soğanları yemeklerde kullanmaya başladı.
KARA SİNEK DE ÜRETTİ
Gökçe, anne ile babadan karışacak doğal toz için de karasinek üretimine başladı. Anne ve babadan kendi tozuyla üretilmesi gereken yeni melez soğan için kendi ürettikleri karasinekleri kullandı. Tavuk parçalarının içinde oluşan karasinekler, soğan çiçeklerinin üzerinde gezerek yeni bir türü oluşturdu.
TÜRKİYE'DE ÜRETİLENLER İHRAÇ EDİLİYOR
Türkiye'de 20 bin hektarı yeşil soğan olmak üzere 85 bin hektar soğan üretim alanı bulunuyor. 85 bin hektar alandan 700 ton verim alan Türkiye, artık hibrit soğan da üretiyor. Türkiye'de her yıl 60- 70 tondan fazla tohum yurtdışına satılıyor. Islah edilen çeşitlerin 200 tonu dışarıya gönderiliyor.
Bursa'da Bugün