|
Aşırı üretim nedeniyle bu yıl bol olan patateste fiyatlar dibe vurdu. Tarlada 25 kuruşa kadar düşen patates, üreticiyi kara kara düşündürüyor. 2 kilo patatesin bir bardak çay değerinde olduğunu belirten çiftçiler, ürünlerini tarlada bırakıyor ya da hayvanlara veriyor.
|
20.07.2012
793
|
Türkiye'de Niğde, Nevşehir, İzmir, Bolu ve Afyonkarahisar, Bursa İnegöl başta olmak üzere hemen hemen bütün illerde üretimi yapılan patateste söküm dönemi başladı. Geçtiğimiz yıl tarlada 35 kuruştan satılan patates bu yıl 25 kuruşa geriledi. Fazla üretim nedeniyle milyonlarca ton patatesin tarlada kalacağı belirtiliyor.
MASRAFI KARŞILAMIYOR
Bir bardak çayın 50 kuruş olduğunu belirten üreticiler, 2 kilo patatesin ancak bir bardak çay ettiğini ifade etti. İnegöllü patates üreticisi Nurettin Çakır, yaşadıkları zararı şöyle anlattı: "Bu sene 25 dönüme patates ekimi yaptık. Yaptığımız masraf 15 ile 20 bin lira arasında ama elde ettiğimiz gelir 10 bin lira. Malın şuan kilogram fiyatı 25-30 kuruş arasında değişiyor." Büyük patatesin satılma ihtimali olduğunu belirten Hikmet Aslan isimli üretici ise iki numara tabir edilen patateslerin tarlada bırakıldığını ya da hayvanlara verildiğini dile getirdi. Patatesi çayla kıyaslayan Aslan, 2 kilo patatesin 50 kuruş olan bir bardak çay değerinde olduğunu ifade etti.