|
Uluslararası Doğa Koruma Birliği tarafından hazırlanan rapora göre, hızla kuruyan Türkiye, Doğu Akdeniz havzasında en fazla türün yok olduğu ülke,
|
2.02.2015
532
|
2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü nedeniyle mesaj yayımlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise aynı görüşte değil.
Bugün 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü.
Doğu Akdeniz havzasındaki sulak alanların durumuyla ilgili Uluslararası Doğa Koruma Birliği bilimsel bir araştırma yaptı. Rapor bölgedeki tatlı su alanlarına ve türlerine ilişkin en güncel ve kapsamlı çalışma.
"BU RAPORDA TÜRKİYE DEKİ DAR YAYILIŞLI TATLI SU CANLILARINA BAKILDI. EN ÇOK TEHLİKELİ TÜR BARINDIRAN ALANLAR BEYŞEHİR GÖLÜ,ÇİVRİ HAVZASI VE ÇEVRESİ İLE ASİ NEHRİ ETRAFINDA YER ALIYOR"
Rapora göre; Türkiye Doğu Akdeniz Havzasında en fazla tür yok oluşunun yaşandığı ülke.Kaybolan sulak alanların yüz ölçümü ise Marmara Denizi’nden bile büyük
"SON 40 YIL İÇİNDE TÜRKİYEDEKİ SULAK ALANLARIN KAYBOLDUĞU GÖRÜLÜYOR. TARIM ALANLARI AÇILDI VE SU İHTİYACI YÜKSEK TARIM ÜRÜNLERİNİN BURALARDA ÜRETİLMESİ."
Raporda sulak alanlara yönelik en önemli tehditler , baraj ve HES’ler ile su rejimine müdahale ve yeraltı suyunun aşırı kullanımı olarak sıralanıyor.
"SULAK ALANLARIN KORUNMASI KONUSUNDAKİ MEVZUAT GÜÇSÜZLEŞTİRİLDİ."
doğanın korunması konusundaki mevzuatta sorunlar olduğunu düşünen uzmanlar uyarıyor
"TÜRKİYE SU ZENGİNİ OLMADIĞINI BİLMELİ VE SUYUNU AKILCI KULLANMALI. AKSİ TAKTİRDE ÜLKENİN GIDA GÜVENLİĞİ SU GÜVENLİĞİ ORMANCILIK POLİTİKALARININ RİSKE GİRMESİ ANLAMINA GELİR."
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü nedeniyle yayınladığı mesajda söz konusu çalışmaya değindi ve “ Bu raporların hiçbir bilimsel dayanağı yoktur. Sulak alanlarımızı etkin şekilde koruyor ve geliştiriyoruz” dedi.