|
Geçtiğimiz hafta Alanya'da meydana gelen fırtına ve don olaylarının tespit çalışmalarının tamamlandığını belirten Müdür Rüzgar, 750 dekar alanda, 1 milyon 750- 1 milyon 900 bin TL arasında bir hasarın oluştuğunu kaydetti.
|
19.12.2013
519
|
Alanya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Alanya'da meydana gelen fırtına ve don olaylarının tespit çalışmaları ile ilgili olarak çalışamalarını sürdürüyor. Yapılan çalışmaların bir ay için rakamsal olarak netliğe kavuşacağını söyleyen Alanya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Rüzgar, afette zararın büyük bir kısmının fırtınadan dolayı naylon seraların yırtılması ve içerisindeki ürünlerin donmasıyla oluştuğunu açıkladı. Açıkta kalan ürünlerden daha çok muzun zarar gördüğüne dikkat çeken Rüzgar, "Atmosferin soğuk olmasından dolayı afetin etkisi, Pazar gününe kadar sürecek. Müdürlüğümüzün ziraat mühendisleri zarar tespit çalışmalarını hasar meydana geldiği ilk günden bu yana sürdürmektedir. Araziler gezilmekte ve vatandaşlarla bire bir görüşülmekte. Şuanda hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor. Hasar tespit çalışmalarımız bittikten sonra komisyonumuzla birlikte değerlendirme yapacağız" şeklinde açıklamalarda bulundu.
"30 KÖYDE DON OLAYI GÖRÜLDÜ"
Yaklaşık 30 köyde irili ufaklı don zararı görüldüğünü belirten Rüzgar, daha çok doğu köylerinde zarar olduğunu söyledi. Rüzgar, "Seki, İshaklı, Yeşilöz bölgesi, Kargıcak'ta da bir kısım zararlar var. Öte yandan Türktaş ve Süleymanlar köyümüzde çeşitli hasarlar meydana geldi. Şuan itibari ile 100 muz üreticisinin yaklaşık 500 dekarlık alanda 1 milyon 100 TL arasında hasarı söz konusu. Örtü altı ürünleri zarar gören yaklaşık 150 üretici var. Toplam 250 dekar alanda hasar tespit ettik şuanda. Bu da 750-800 bin TL civarında. Toplamda 250 üreticimizin 750 dekarda don ve fırtınada zarar meydana geldi. Bu da rakamsal olarak şuan için 1 milyon 750 TL ile 1 milyon 900 TL arasında bir hasar söz konusu. Ancak bunlar net rakamlar değil çalışmalarımız devam ediyor" dedi.
"SİGORTA YAPTIRMAYI İHMAL ETMEYİN"
Üreticileri sigorta yaptırmaları konusunda uyaran Rüzgar'ın açıklamaları ise şöyle sürdü: "Burada en büyük olay üreticilerin sigorta yaptırmaları. Eğer üreticilerimiz sigorta yaptırırsa, zaten yüzde 50'sini biz bakanlık olarak karşılamaktayız, yüzde 50'sini çiftçi karşılamakta. Bu tür fırtına don gibi afetler geldiği zaman üreticinin zararını sigorta karşılıyor."