|
Geçen bir yılı daha geride bırakmakla birlikte son bir yılda tarım ve hayvancılıkta Türkiye'de neler yaşandı?
|
4.01.2013
879
|
Geçen bir yılı daha geride bırakmakla birlikte son bir yılda tarım ve hayvancılıkta Türkiye’de neler yaşandı?Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2012 yılı üretimi için çiftçiye karşılıksız olarak toplam 7.6 milyar liralık destekleme paketi hazırladı.Tarımsal destekleme bütçesinin yüzde 28’i olan 2,1 milyar lirayı hayvancılığa ayıran bakanlık, prim ödemeleri kapsamında da 2,5 milyar lira ödedi.Bunların yanı sırada çeşitli yatırımlar ve gelişmeler birbirini izledi.
Ocak;
-
Hayvancılık sektöründe, süt üretimin teşviki ve kayıt altına alınması için kg başına verilen süt primi, 2011 yılı için, inek-manda sütünde 4 kuruştan 6 kuruşa, koyun-keçi sütünde 10 kuruştan 15 kuruşa yükseltildi. Fazla sütün piyasadan çekilerek, süt fiyatlarının düşmesini önlemek amacıyla, bu yıl da süttozu teşviği uygulandı.
-
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, çay, fındık ve buğday artıklarından artık enerji üretileceğini açıkladı.
-
Alanında dünyanın en büyüğü olan Uluslararası Tarım ve Gıda Fuarı "Yeşil Hafta" bu yıl 77'nci kez ziyaretçilere Almanya’da kapılarını açtı.
Şubat;
-
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Van'da meydana gelen depremden etkilenen 12 bin 500 çiftçiye 61 milyon liralık yem desteği, 20 ildeki 101 bin üreticiye de 161 milyon liralık buğday prim desteği ödedi.
-
Kırsal alanda yaşanan değişim ve dönüşümlerin analiz edilmesi amacı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde göreve başlatılan Sosyologlar için değerlendirme toplantısı düzenlendi
-
Havanın geç soğuması hamsiyi, suyu daha soğuk olan Gürcistan'a çekti. Hamsinin peşinden Gürcistan kıyılarına akın eden balıkçılar eli boş döndü.T
-
Türkiye'nin 10 yıl önce yılda 2,1 milyon ton olan mısır üretimi iki kat artışla 4,2 milyon tona çıktı.
Mart;
-
Türkiye ihracatının 150 yıllık geçmişleriyle lokomotifi olan üç ürün bu yıl bir dünya rekoruna imza attı. Kuru meyve ihracatı 1 milyar doları aştı.
-
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2008 yılından bu yana uygulanmakta olan arılı kovan desteği kapsamında, 2011 yılında 35 bin 459 arı yetiştiricisine, yaklaşık 5 milyon kovan için 35 milyon lira destekleme ödemesi yaptı.
-
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kullanmasıyla satışı artan altın çilek meyvesine ilgi azaldı.Ürünün zayıflatmadığını söyleyen kadınlar kadın programlarında ürün hakkında yorumlar yapmaya başladı.
-
Türkiye'de ilk kez Söke Ovası'nda uygulanacak "Akıllı Ova" projesi ile bölgenin fiziki bilgileri ve bölgeden geçimini sağlayan tüm verileri kapsamlı bir bilgi ağı içerisinde toplanacak.
-
Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenecek okullarda günlük 200 ml süt dağıtma projesi için ilk adım atıldı.
Nisan;
-
Sahte bal konusunda firmaları mercek altına alan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, incelemeleri genişletti. Gelişmelerin sonucunda %100 Dana eti yazan bir çok firmanın et ürünlerinde diğer hayvansal gıdaların etlerine rastlandı.
-
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarımsal atıklardan yakıt üretiminin önünü açmak için Samsun'da Enerji Tarımı Araştırma Merkezi kurdu.
-
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşen firmaları kamuoyu’na duyurdu.
-
Mehdi Eker, Türkiye'nin ilk Organize Hayvancılık Bölgesi (OHB)ile ilgili hayata geçirilecek yatırım projelerinin sözleşmelerini proje sahiplerine teslim etti.
Mayıs;
-
Adana'da üretilecek havyarlar Rusya, AB Ülkeleri ve Çin'e ihraç edilecek.
-
21 - 23 Mayıs 2012 tarihlerinde Çeşme İlçesinde ülkemizin ilk Ulusal Süt Zirvesi gerçekleştirildi.
-
Okul Sütü Projesi Kapsamında dağıtılan sütlerden alınan numunelerin analiz sonuçları temiz çıktı.Sorunun kimi öğrencililerin bağışıklık sisteminin süt’e alışık olmadığından dolayı kaynaklandığı söylendi.
-
Türkiye Tohumcular Birliği TÜRKTOB, yerli ve yabancı tüketicileri GDO konusunda doğru bilgilendirmek amacıyla 1 ay sürecek müthiş bir kampanya başlattı.
Haziran;
-
Türkiye’nin ve TİGEM’in en büyük işletmesi olan Ceylanpınar Tarım İşletmesi’nde buğday ve mercimek hasadına başlandı.
-
Sertifikalı tohumluk kullanımının yetersiz olduğu bazı türlerde sertifikalı tohum kullanımının desteklenmesi amacıyla hazırlanan tebliğ yayımlandı.
-
Son aylarda kaçak ve ithal hayvan nedeniyle yayılan şap hastalığı, hayvancılığa milyonlarca liralık zarar veriyor.
Temmuz;
-
İstanbul'da haziran ayında fiyatı en fazla artan ürün, yüzde 8,51 oran ile balık oldu.
-
Toptancı halleri ile ilgili yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi.
-
Yıllardır hayvan sağlığı kuralları nedeniyle Avrupa Birliğine hiçbir hayvansal ürün ihraç edemeyen Türkiye Yumurta İhracatı ile kapıyı araladı.
-
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 'Yeniden Yapılanma, Yeni Logo, Kurumsal Kimlik ve Yeni WEB Sayfası' tanıtım toplantısı İstanbul’da yapıldı.
-
Küçükbaş hayvan sayısı 32 milyon’u geçti.
Ağustos;
-
Türkiye'de üretilen Kivinin %50'lik bölümünü topraklarında yetiştiren Yalova'nın Şubaşı Beldesi bir ilke imza atarak Türkiye'de ve Yalova'da ki ilk Kivi festivalini düzenledi.
-
Üreticinin elinde tonu 160 tl ile 240 tl arasında satın alınan Balya tarlada tükenince tonu 500 tl oldu.
-
Patetesin kilo’su 10 kuruş’a düşünce ineklere yem yapıldı.
-
Greenpeace Almanya, yayınladığı pestisit raporunda İspanya, İtalya, Yunanistan, Mısır ve Türkiye'den ithal edilen 40 ayrı sofralık üzüm üzerinde pestisit kalıntısı testi yaptı.Bizim üzümler temiz çıktı.
Eylül;
-
Balıkçılar, 'Vira Bismillah' diyerek aylar sonra demir aldı.
-
200 firma Helal Gıda sertifakası aldı.
-
05-07 Eylül 2012 tarihleri arasında "Tarım, Yoksulluk ve Kalkınma" temalı 10. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi Konya ilinde düzenlendi.
-
Türkiye, fındık, kayısı, incir, kiraz, vişne, ayva ve haşhaş tohumu üretiminde dünyada birinci sırada yerini bu yılda korudu.
-
Yoksulun en fazla tükettiği yumurta’nın fiyatı ihracatla birlikte birden yükseldi.Bakanlık ; ‘ gerekirse ihracat’ı durdurabiliriz dedi.
Ekim;
-
Yalova ve ilçelerinde ayva ağaçlarının bol meyve verdiğine dikkat çeken çiftçiler, bunun, kışın sert geçeceğinin işareti olduğunu belirtiyor.
-
Küresel Çevre Fonu (GEF) destekli "Orman Koruma Alanları Yönetiminin Güçlendirilmesi Projesi" tamamlandı.
-
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nce, ''Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliği'' taslağı hazırlanarak ilgili kamu, kurum ve kuruluşları ile üniversitelerin görüşüne açıldı.
-
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Atatürk Orman Çiftliği'nin ‘Köy Masasıyla Kendi Yoğurduğunu Kendin Yap' projesi kapsamında geliştirilen yerli yoğurt mayasını tanıttı.
-
Türkiye, dünya ceviz üretimi sıralamasında Çin ve ABD'nin ardından 3. sırada.
Kasım;
-
Türkiye'de kuruyemiş tüketimi önemli bir pazara ulaşırken, en çok satın aldığımız çerezlerin başında ay çekirdiği yer aldı.
-
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, son on yılda Türkiye'de tarımın yüzde 2,1'lik büyümeyle, ortalama yüzde 0,9 büyüyen Avrupa Birliği'ni (AB) geride bıraktığını söyledi.
-
Denizli Çal'da 90 kiloluk koç, sahibi Ömer Deda ile akrabası Fatma Çıtak'a toslayarak ölümlerine neden oldu.
-
Orman Genel Müdürlüğü tarafından pilot bölge seçilen Denizli'de, Türkiye'nin ilk ''Trüf Mantarı Ormanı''nı kurmak için fidan dikimi yapıldı.
Aralık;
-
Türk Zeytin yağına Koreli’ler talip oldu.
-
Türkiye, 2012-2013 fındık ihraç sezonunun ilk 3 ayında, 107 bin 775 tonu aşkın fındık ihraç ederek, karşılığında 600 milyon 647 bin dolar gelir elde etti.
-
Piliç üretimindeki ciro 7 milyar dolara ulaştı.
-
Türkiye'nin ilk Süs Bitkilileri Hali Altınova ilçesinde kuruldu.
-
Konya Ovası'nı suyla buluşturacak olan "100 yıllık rüya" Mavi Tünel Projesi, 2012 yılına damgasını vuran en önemli yatırımlardan biri oldu.
Bir yılda böyle geçti.2013 yılının daha sağlıklı ve kazançlı geçmesi dileğiyle bizi takip etmeyi bırakmayın...