Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2013 yılı için doğadan toplanarak ihracatı yasak olan 20 çiçek soğanını, ihracatı kotaya tabi olan 11 çiçek soğanını ve ihracatı serbest olan 6 çiçek soğanının tür isimlerini açıkladı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2013 yılı için doğadan toplanarak ihracatı yasak olan 20 çiçek soğanını, ihracatı kotaya tabi olan 11 çiçek soğanını ve ihracatı serbest olan 6 çiçek soğanının tür isimlerini açıkladı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Doğal Çiçek Soğanlarının 2013 Yılı İhracat Listesi Hakkında Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ'le 2013 yılı için doğadan toplanarak ihracatı yasak olan çiçek soğanlarının cins ve türleri; doğa, büyütme ve üretim olarak kotayla sınırlandırılan çiçek soğanlarının cinsleri, türleri, ihracat miktarları ve çevre ölçüleri ile ihracatı üretimden serbest olan çiçek soğanlarının cins ve türlerini belirlendi.
-İHRAÇ EDİLMESİ YASAK ÇİÇEK SOĞANLARI-
Doğadan toplanarak ihracatı yasak olan çiçek soğanları şöyle:
"Allium (Yabani soğan) türlerinin hepsi, Crocus (Çiğdem) türlerinin hepsi, Fritillaria türleri (F. persica, F. imperalis hariç), Lilium (Zambak) türleri (L.candidum ve L. martagon hariç), Muscari (Muskari) türlerinin hepsi, Sternbergia (Kara çiğdem) türleri (S.lutea hariç), Tulipa (Lale) türlerinin hepsi, Eminium türlerinin hepsi, Biarum türlerinin hepsi, Nympheaceae (Nilüfer) türlerinin hepsi, Orchidaceae (Salep) türlerinin hepsi, Arum (Yılan yastığı) türleri (Arum italicum, Arum dioscorides hariç), Pancratium maritimum (Kum zambağı), Hyacinthus orientalis (Şark sümbülü), Gentiana lutea (Censiyan), Cyclamen (Sıklamen) türleri (C. coum, C. cilicium ve C. hederefolium hariç), Galanthus (Kardelen) türleri (G. elwesii ve G. woronowii hariç), İris (Süsen) türleri, Paeonia ( Şakayık ) türleri, Diğer yumrulu ve soğanlı türler."
-İHRACATI KOTAYA TABİ ÇİÇEK SOĞANLARI-
İhracatı kotaya tabi olan çiçek soğan türleri ise şöyle:
"Anemone blanda (Yoğurt çiçeği), Arum italicum (Yılan yastığı), Arum dioscorides, Cyclamen cilicium (Sıklamen), Cyclamen coum (Sıklamen), Cyclamen hederefolium (Sıklamen), Dracunculus vulgaris (Yılan bıçağı), Eranthis hyemalis (Sarı kar çiçeği), Galanthus elwesii (Toros kardeleni), Galanthus woronowii (Karadeniz kardeleni), Leucojum aestivum (Göl soğanı), Urginea maritima (Ada soğanı), Geranium tuberosum (Deve tabanı), Fritillaria imperalis (Ters lale), Lilium martagon (Türk zambağı)."
Bu türlerin firmalar bazında ihracat kontenjanı, Teknik Komite tarafından tespit edilecek, Bakanlıkça uygun görüldüğü takdirde yürürlüğe konulacak. Tespit edilen ihracat kontenjanları Bakanlık tarafından firmalara bildirilecek. Tebliğ kapsamındaki tüm türlerin firmalar arasında kontenjan devri yapılmayacak.
Firmalar, bu türlere ait doğa kontenjanlarını, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü taşra teşkilatı veya il müdürlüğünce düzenlenecek Menşei Belgesi karşılığında doğadan; büyütme ve üretim kontenjanlarını ise il müdürlüğünce verilen Hasat Belgesi karşılığında, kendilerine kayıtlı tarlalardan veya kendi adlarına sözleşme yapılmış çiftçilere ait tarlalardan temin edecek.
İhracatı üretimden serbest olan çiçek soğanları ise şunlar:
"Lilium candidum (Miszambağı), Sternbergia lutea (Karaçiğdem), Iris tuberosum (Süsen), Calla aethiopica (Kalla), Polyanthus tuberosa (Sümbülteber), Fritillaria persica (Adıyaman lalesi) (2013 yılı için)." Kültüre alınan türlere, il müdürlüğünden alınan Hasat Belgesine istinaden, Sternbergia lutea türü için BÜGEM tarafından, Lilium candidum, Iris tuberosum, Calla aethiopica, Polyanthus tuberosa, Fritillaria persica türleri için il müdürlüğünce ihraç izni verilecek.
Ayrıca, Isparta-Muğla-Mersin il sınırları içerisinden Cyclamen türleri toplanmayacak.
Sakarya İli Karasu ve Kaynarca ilçelerinden doğadan Leucojum aestivum soğan sökümü yasak olacak. İlgili kurum ve kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması durumunda doğadan ve üretim alanlarından Leucojum aestivum yaprağı hasadı yapılabilecek