Karar kapsamında çitçilere mazottan gübreye, toprak analizinden ürettikleri ürüne kadar birçok konuda destek sağlanacakken, hayvan üreticilerine de sığır, koyun, keçi, balık ve arıları için destekleme ödemesinde bulunulacak.
Tarım ve hayvancılıkta 2013 yılında yapılacak destekleme ödemeleri belirlendi. Karar kapsamında çitçilere mazottan gübreye, toprak analizinden ürettikleri ürüne kadar birçok konuda destek sağlanacakken, hayvan üreticilerine de sığır, koyun, keçi, balık ve arıları için destekleme ödemesinde bulunulacak.
Bakanlar Kurulu'nun 2013 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar'ı Resmi Gazete'de yayımlanarak 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Bu Karar, çevreye duyarlı tarımsal üretimi yaygınlaştırmak, bitkisel üretimi tehdit eden hastalık ve zararlı organizmalara karşı karantina önlemi olarak tavsiye edilen alternatif uygulamaları desteklemek, verimi ve kaliteyi yükseltmek, uygulanan politikaların etkinliğini sağlamak, sektörün öncelikli problemlerinin çözümüne katkıda bulunmak, sürdürülebilirliği sağlamak ve tarımsal kayıtların güncel tutulması amacıyla hazırlanırken, süt fiyat düzenlemesi desteğinde en az iki yıl, araştırma-geliştirme projelerinde beş yıl olmak üzere, 2013 yılında uygulanacak tarımsal desteklemelere ilişkin hususları kapsıyor.
-MAZOT, GÜBRE, TOPRAK ANALİZİ DESTEĞİ-
2013 Yılı Çiftçi Kayıt Sistemine dâhil olan çiftçilere alan bazlı olarak mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılacak. Sisteme dâhil olan çiftçilere dekar başına 2.5 TL toprak analizi desteği ödemesi yapılacak. Bununla birlikte; Peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanları için dekar başına 2.9 TL mazot, 4 TL gübre destekleme tutarı ödenecek. Hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanları için dekar başına 4.3 TL mazot, 5.5 TL gübre destekleme tutarı ve yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri alanları için ise 7'şer TL mazot ve gübre desteği ödenecek.
-ZEYTİNYAĞINA KİLOGRAM BAŞINA 60 KURUŞ DESTEK-
Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modelinde öngörülen havzalarda 2013 yılı ürünü yağlık ayçiçeği, kütlü pamuk, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir, zeytinyağı, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, çeltik, kuru fasulye, nohut, mercimek ve yaş çay ürünlerine, tarımsal veriler ve uydu görüntüleri kullanılarak belirlenecek verim değerlerine göre, pamukta yurt içinde üretilip sertifikalandırılan tohumları kullanma şartı aranarak, destekleme ödemesi yapılacak.
Buna göre, kilogram başı destekleme tutarları olarak, yağlık ayçiçeğine 24 kuruş, kütlü pamukta yurt içerisinde üretilen sertifikalı tohumları kullananlara 50 kuruş, soya fasulyesine 50 kuruş, kanolaya 40 kuruş, dane mısıra 4 kuruş, aspire 45 kuruş, zeytinyağına 60 kuruş, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikaleye 5'er kuruş, çeltik, kuru fasulye, nohut, mercimeğe 10'ar kuruş ve çaya ise kilogram başına 12 kuruş birim destek bedeli ödenecek.
-HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ-
Hayvan Kayıt Sistemi (Türkvet) ve Soy Kütüğü ve Ön Soy Kütüğü Sistemi (E-Islah) veri tabanına kayıtlı, sütçü, kombine ve etçi kültür ırkı veya kültür ırkı melezi en az beş baş anaç sığıra sahip, ulusal düzeyde üst örgütlenmesini tamamlamış bir hayvancılık örgütüne üye olan yetiştiriciler ile sayı şartına bakılmaksızın Türkvet'e kayıtlı anaç mandaya sahip olan yetiştiricilere, sütçü ve kombine ırkların anaç sığırı için soy kütüğüne kayıtlı olanlara ve etçi ırklara farklı olmak üzere hayvan başına belirli miktarlarda ödeme yapılacak.
Anaç sığır başına ödeme birim miktarları, tek işletme olarak kabul edilen, kooperatif ile birlikler hariç, 500 başa kadar tam, 501 baş ve üzeri için yüzde 50'sine karşılık gelen tutarın ödenmesi suretiyle uygulanacak. Birlik ve kooperatiflere üye olup işletmesinde 500 baştan fazla hayvan bulunduran yetiştiricilere hayvan sayısı limitleri uygulanacak.
Buna göre, sütçü ve kombine ırklar ve melezleri ile etçi ırkların melezleri anaç sığırda hayvan başına 225 TL, etçi ırklar anaç sığırda hayvan başına 350 TL, anaç mandada hayvan başına 350 TL, sütçü ve kombine ırklar ve melezleri anaç sığır soykütüğü ilave hayvan başına 60 TL ödeme yapılacak.
Suni tohumlamadan ve etçi ırklardan doğan buzağına hayvan başına 75 TL, döl kontrolü projesi kapsamındaki suni tohumlamadan doğan buzağı ilave hayvan başına 35 TL, yerli ırk veya melezi sığırların, etçi ırk boğa spermasıyla suni tohumlamasından doğan buzağı ilave hayvan başına 75 TL destekleme ödemesi yapılacak.
Koyun ve keçiye ise hayvan başına 20 TL ödenecek. Tiftik keçisine hayvan başına 17 TL ödenecekken; Manda, koyun-keçi sütüne kilogram başına 0.2 TL; İpekböceği tohumu için adet başına 30 TL, 1. sınıf yaş koza, damızlık koza ve diğer desteklemelerde ise kilogram başına 20 TL ödenecek.
-ARI VE BALIKÇILIK DESTEKLEMELERİ-
Arılı kovan için adet başına 8 TL, bombus arısına koloni başına ise 60 TL destek ödemesi yapılacak.
Su ürünleri yetiştiriciliği yapanlara da, su ürünleri kayıt sistemine kayıtlı olmak şartıyla, ürün için kilogram başına, belirli miktarlarda destekleme ödemesi yapılacak. Bir işletmenin destekten faydalanabileceği en fazla miktar yılda 500 bin kg olarak belirlendi. Buna göre, alabalık için kg başına 0.65 TL, çipura ve levrek için kg başına 0.85 TL, yeni türler için kg başına 1 TL ödeme yapılacak.
TarimsalPazarlama.com