TETA AİLESİ ZİRVESİ 2013, 13-14 Nisan tarihleri arasında Kuşadası Pine Bay Otel’de gerçekleşti. Zirve şeklinde gerçekleşen ve bu yıl ikincisi düzenlenen toplantıda, ülkemizin önemli hayvancılık işletmeleri sahipleri ve yöneticileri biraraya geldi.
TETA’nın 24. yılını da kutladığı bu etkinlikte, yurtiçi ve yurtdışından hayvancılık alanında uzman kişiler konuşmacı olarak yer aldı.
DOĞRU BİLGİ VE DANIŞMANLIK
TETA Yönetim Kurulu Başkanı Doç.Dr. Ömer TÖMEK, konuşmasında ülkemizden ve dünyadan hayvancılık alanındaki son gelişmeleri ve işletmelerin gereksinimlerini ve güncel tercihlerini paylaştı. Özellikle hayvancılık alanındaki bilgi kirliliği ve yanlış yönlendirmelere dikkat çeken Doç.Dr. Tömek, doğru bilgiyi araştırmanın önemine değindi. Başarılı işletmelerin TETA’nın bilgi ve deneyimine başvurduğunu ve tüm çiftçilerimizin de çekinmeden bu bilgi birikiminden yararlanabileceğini belirtti ve konuşmasında yine çok önemli pratik bilgiler verdi.
GERÇEK SÜRÜ YÖNETİM SİSTEMİ
Afimilk şirketi Satıştan Sorumlu Başkan Yardımcısı Bjarne RUNE, konuşmasıni “ölçebilirseniz yönetebilirsiniz” başlığı altında topladı. Hayvancılık işletmelerinde güvenilir veri toplama ve analizi gereksinimlerinin önemine ve afimilk sürü yönetim sisteminin işlevselliğine dikkati çekti. Rune, karlı ve başarılı hayvancılık için gerçek bir sürü yönetim sisteminin gerekli olduğunu belirtti ve afimilk ile pek çok ileri seviye ölçümleme yapılabildiğinden bahsetti. Afimilk sistemi ile, hayvan refahı, kızgınlık, ortam kalitesi, sıcaklık stresi, hayvan sağlığı, yemden yararlanma oranı ileri seviyede ölçümlenebilmekte; bu sayede yüksek ve sürekli verim, sağlık, yüksek döl verimi dolayısıyla yüksek karlılık sağlanabilmektedir.
YEŞİL ÇİFTLİK
TETA Teknik Koordinatörü Başat TÖMEK, dinleyicileri Yeşil Çiftlik olmak hakkında bilgilendirdi. Yeşil Çiftlik anlayışında, öncelikle işletmenin projelendirmesine bütünsel bir yaklaşım gösterilmesi ve her yatırımcının beklenti ve hedeflerine özel olarak her aşamanın planlanlaması gerektiğini belirtti.
Daha sonra, Yeşil Çiftlik kavramlarını açıklamaya devam ederek, bunları karlı işletme olmak, doğa dostu, hayvan dostu olmak, sürdürülebilirlik, doğru bilgiye ulaşabilmek, güncel ve ekonomik teknolojileri kullanmak şeklinde sıraladı.
DÜVE YETİŞTİRMENİN PÜF NOKTALARI
Dünyanın çeşitli yerlerinde çiftlik yöneticiliği yapmış olan TAZE Süt Çiftliği Müdürü Segev SEGALCHIK, katılımcılarla başarılı gebe düve yetiştiriciliğinin püf noktalarını paylaştı. Elbette en büyük yardımcısı olan afimilk sürü yönetim sisteminden de bahseden Segev, başarılı bir işletmenin her türlü ayrıntıya hakim olması gerektiğini, özellikle hayvanların vücut ağrılık ve ölçülerinin yakın takibinin önemli olduğundan bahsetti.
SARAY TARIM: BÜYÜK İŞLETMELERDE YÖNETİM
Saray Tarım İşletmeleri Planlamadan Sorumlu Müdür Yardımcısı Ahmet ATAY, 2.700 sağmal ve 35.000 besi sığırı barındıran 3 farklı işletmede uyguladıkları yönetim ve takip sistemleri hakkında bilgi verdi. Her aşamada fizibilite çalışması yaptıklarını ve sürekli performans değerlendirmesi uyguladıklarını anlatan Atay, sağmal işletmelerinde en güncel teknolojiyi içeren bir adet 4x20 ve bir adet 2x24 olmak üzere 2 sağımhane ve her ikisinde de afimilk sürü yönetim sistemi kurulu olduğundan ve Türkiye’de ilk kez on-line süt analiz cihazı AfiLab’ı da kullanmaya başladıklarını paylaştı. Bu cihaz ile, yemden yararlanma oranını takip edebildikleri ve olası her türlü yemleme hatasını yakalayabildikleri gibi süt içeriği bilgisini de sürekli olarak izleyebiliyorlar.
DAMIZLIK GEBE DÜVEDE HOLLANDA FARKI
96 yıldır Hollanda’dan dünyanın her yerine gebe düve ihracatı yapan FİRMA DEKKER sahibi ve yöneticisi Alexander TEN HAVE, çok kaliteli gebe düvelerin seçimlerinin bizzat üretici çiftliklerden yapılarak, özel tır veya gemilerle ihraç edildiklerini anlattı. Geçen yıl DEKKER’den 320 gebe düve almış olan NAYMAN Çiftliği sahibi Selçuk Nayman’da toplantıda söz alarak getirdikleri gebe düvelerin kalite farkını anlattı. Ten Have, özellikle evraklarda gerçeğe uygunluk konusunda gelen sorulara yanıt olarak, Hollanda’da kayıt sisteminin çok ciddi yürütüldüğünden ve FİRMA DEKKER’in her zaman dürüstlüğü ile bilindiğinden bahsetti.
KARLI HAYVANCILIK PANELİ
İkinci gün sabahtan yapılan açık oturumda, Saray Tarım Genel Müdür’ü Nadir YÜRÜKTÜMEN, Çakırağa Çiftliği sahibi Hasan ÇAKIR ve Doç.Dr. Ömer TÖMEK daha karlı bir hayvancılık için önemli noktaları irdelediler ve katılımcıların katkıları ile paylaşımlarda bulundular.
Bu bölümde söz alan Necati KURMEL de araştırmanın ve doğru bilginin öneminin tekrar altını çizdi.
Sonuç olarak, toplantıda kalitenin ve doğru bilginin kullanılmasının her zaman karlılığı getirdiği ve orta vadede yatırımın geri dönüşünü garanti ettiği tüm katılımcılarca ortaya kondu.
Tüm katılımcılar, toplantı içeriğinin çok zengin olması, tüm toplantının tam bir AİLE ortamı içinde geçmesinden çok memnun olduklarını ve ayrıca çok da eğlendiklerini ayrı ayrı belirttiler. Katılımcıların küçük röportajları facebook sayfamızda yayımlanacaktır, takip ediniz. (www.facebook.com/TetaTeknikTarim)
TETA, 24 yıldır kalite odağından vazgeçmeyerek, bugün Türkiye’nin en karlı hayvancılık işletmelerinin çözüm ortağı olmaktan gurur duymaktadır.