|
400 çiftçi sahte müstahsilden icralık oldu.
|
19.11.2012
1076
|
Kurulan paravan şirketlerle, sahte müstahsil makbuzları (sahte ürün yetiştiriciliği) düzenleyerek devletten çiftçiler adına destekleme parası aldığı tespit edilen ve bu şirketten fatura aldığı belirlenen Elbistan ve Afşin’den 400 civarında çiftçi, 2010 yılında aldıkları destek paralarını maliyeye iade etmedikleri için icralık oldu.
Gaziantep polisi tarafından devleti paravan şirket kurarak dolandıran şebekeye yönelik 2011 Aralık ayında, 12 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan 62 kişiden 45'i tutuklanarak cezaevine gönderilirken, gözaltına alınan kişiler arasında Elbistan’dan da 14 kişi bulunuyordu.
2010 yılında alınan destekleme paraları ile ilgili olarak Gaziantep polisi tarafından yapılan operasyon kapsamında yaklaşık 400 kişi takibe alınırken, Cumhuriyet Savcısının talimatıyla bütün ayrıntıları tek tek inceleyen polis operasyonun çemberini genişletmişti.
12 ilde ve bu illere bağlı 12 ilçede Jandarma'dan da destek alan polis 65 adrese eş zamanlı baskın yaparken, operasyonun ilk ayağında 62 kişiyi gözaltına almış, bu kişilerden 45’i tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.
Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Adana, Osmaniye, Nevşehir, Kayseri, Yozgat, Van, Batman, Adıyaman ve Malatya’yı kapsayan operasyon nedeniyle Elbistan’dan 438 çiftçinin bu şirketten fatura aldığı belirlenirken, çiftçilerin 2010 yılına ait aldıkları destekleme parasını maliyeye iade etmeleri durumunda, haklarında adli soruşturma açılmayacağı belirtilmişti.
SAHTE FATURALAR
Olayın ardından bazı çiftçiler devletten aldıkları 2010 yılına ait destekleme ücretini tekrar iade ederken, bazı çiftçiler ise bu parayı iade etmediler.
Elbistan ve Afşin’den destekleme parasını iade etmeyen çiftçiler için icra takibi başlatılırken, 400’e yakın çiftçinin icralık olduğu belirtildi.
Aldıkları faturanın sahte olduğunu bilmediklerini ifade eden ve isminin açıklanmamasını isteyen bir çiftçi, “Bize, Gaziantep’te bir firmanın stokunda hububat olduğu ve bunu çıkarmak için fatura düzenlemesi gerektiği belirtildi. Bizde böyle bir durumdan habersiz olarak fatura aldık. Daha sonra, şirkete operasyon yapıldı ve faturaların sahte olduğu belirtildi. Bize de 2010 yılında aldığımız destekleme ücretini iade etmemiz durumunda soruşturma açılmayacağı ifade edildi. İadede bulunmadığımız için şimdi icra ile karşı karşıya kaldık. 2 bin 400 lira olan destekleme ücretini, şimdi yasal faizi ile birlikte 3 bin 300 lira olarak ödedim. O faturaların sahte olduğunu bilseydim, kesinlikle almazdım. İcra sonucunda fazla para ödedim ama devletimizin kasasına gittiği için rahatsız değilim” dedi.