|
"1000 Günde 1000 Gölet" sloganıyla yaşama geçirilen GÖLSU Projesi kapsamında, DSİ Genel Müdürlüğü tarafından 59 yılda tamamlanan gölet sayısının 2 katından fazlası tamamlanmış olacak. Gelecek yıl tamamlanması planlanan ve 7,5 milyar liraya mal olacak proje ile yılda 300 bin kişiye iş imkanı ve 900 milyon liralık gelir artışı sağlanacak.
|
12.08.2013
466
|
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, 2013 yılının "sulamada hamle yılı" ilan edilmesinin ardından, depolaması hazır olan sulama projelerine ve GÖLSU Projesi kapsamındaki çalışmalara öncelik verdi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından 1 Ocak 2012 tarihinde açıklanan ve 27 Eylül 2014 tarihinde tamamlanması planlanan GÖLSU Projesi ile 3 seneye yakın bir zaman içinde, DSİ Genel Müdürlüğü tarafından 59 yılda tamamlanan gölet sayısının 2 katından fazlası tamamlanmış olacak.
"1000 günde 1000 göletin" hizmete sunulacağı GÖLSU Projesi ile büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi hedefleniyor.
Proje ile yılda 300 bin kişiye iş imkanının sağlanması, göçün önlenerek vatandaşın yerinde istihdamı, yılda 900 milyon lira düzeyinde gelir artışı, taşkın zararlarının ve toprak erozyonunun önlenmesi ile içme, kullanma ve endüstri suyunun temin edilmesi amaçlanıyor.
Proje kapsamındaki çalışmalarla, yeraltı suyu potansiyelinin emniyetli rezervde tutulması, su ürünleri üretiminin ülke çapında yaygınlaştırılması, yeraltı suyundan pompajlı sulamaların cazibeli sulamaya dönüştürülmesiyle enerji tasarrufu sağlanarak üretim maliyetinin düşürülmesi, yangın söndürme amacıyla kullanılması, mesire ve rekreasyon alanlarının oluşturulması, ağaçlandırmanın yaygınlaştırılması, ülkenin mevcut depolama kapasitesinin arttırılması ile iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin azaltılması mümkün olacak.
Toplam 7,5 milyar liraya mal olması planlanan proje çerçevesinde, şu an itibariyle 207 gölet işletmeye alındı. Çalışmalar kapsamında, 416 göletin inşaatı sürerken, 444 göletin ise proje çalışmaları devam ediyor.