|
Ülkemizde tohum gen bankalarında muhafaza edilen bitki türü sayısı 86 bine ulaştı.
|
20.11.2012
750
|
Bu türler içerisinde bulununan sertifikalı 10 binden fazla ürün, hem kullanılıyor hem de ihraç ediliyor.
Ankara’da 2010 yılında hizmete açılan Türkiye Tohum Gen Bankası, yaklaşık 300 bin çeşit muhafaza kapasitesi bakımından dünyada 3. sırada yer alıyor. Türkiye’de bitki tohumlarının eksi 18 derecede tutulduğu gen bankalarında, bitki çeşitliliği 10 bin türe yaklaşan ve 4 binin üzerinde endemik bitkiye ev sahipliği yapılıyor. Bitki türlerinde genetik materyallerin toplandığı gen bankalarında, kayıt altına alma ve muhafaza işlemleri gerçekleştiriliyor. Bu bağlamda bugüne kadar 86 bin bitki türü koruma altına alındı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın koruma altına alınan tohumlar üzerinde gerçekleştirdiği Ar-Ge çalışmaları sayesinde birçok tahıl grubunda sadece yerli sertifikalı tohumlar kullanılıyor. Muhafaza altına alınan tohumların büyük kısmını, kurum çalışanları doğadan topluyor. Ayrıca sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerden de katkı sağlanıyor. Vatandaşların da tohum bağışında bulunduğu gen bankasında yapılan Ar-Ge çalışmalarıyla, gelecek nesillere gıda güvenliği sağlanması hedefleniyor.
Öte yandan bakanlığın sertifikalı tohuma verdiği destekle üretim artışının yanı sıra yüzde 90 yerli tohum kullanımına ulaşıldı. Üretim artışının sağlanmasıyla ihracat gerçekleştiriliyor. Romanya, Bulgaristan, Ukrayna, Rusya gibi ülkelere bu tohumlar ihraç ediliyor. Bu kapsamda toplam tohum ihracatımız geçen yıl 110 milyon doları buldu. Bu yıl 120 milyon dolar ihracat geliri bekleniyor.