|
Uzun yıllar devam eden düğümün çözülmesiyle birlikte GDO'lu yeni mahsullerin AB'den onay almasının önü de açıldı.
|
12.03.2015
419
|
Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi, genetiği değiştirilmiş tarım ürünlerinin AB topraklarında yetiştirilmesine ilişkin yeni düzenlemeler için nihai imzayı attı.
GDO'lu ürünler her ne kadar Amerika ve Asya kıtalarında yaygın bir şekilde yetiştirilse de, AB'de konuyla ilgili derin fikir ayrılıkları bulunuyor. İngiltere GDO'lu ürünlerin yetiştirilmesini desteklerken Fransa gibi pek çok ülke, GDO'ya karşı çıkıyor.
Uzun yıllar devam eden tartışmaların ardından varılan anlaşmaya göre, bir ürün Avrupa Komisyonu'ndan onay alsa bile üye ülkelerin söz konusu ürünü yasaklaması mümkün olacak.
Eski kurallara göre üye ülkeler GDO'lu ürünlerin yetiştirilmesini ancak insan sağlığı veya çevreye risk oluşturduğunu kanıtlamaları halinde kısıtlayabiliyor veya geçici olarak yasaklayabiliyordu.
Tartışmalar, bilimsel inceleme sonuçlarına rağmen Avrupa Komisyonu'nda yeni ürünlerin onay süreçlerinin aksamasına yol açıyordu. Şu anda MON810 türü mısır, AB'de yetiştirilen tek GDO'lu ürün olma niteliği taşıyor. Bu Mısır türü, yaklaşık on yıldır İspanya ve Portekiz'de yetiştiriliyor.
Avrupa Komisyonu'ndan onay alması beklenen ilk mahsullerden birinin, 14 yıldır onay bekleyen '1507' tipi mısır olması bekleniyor. Görevi geçtiğimiz yılın sonunda devreden bir önceki Komisyon'un sağlıktan sorumlu üyesi, hukuki açıdan söz konusu ürünü onaylamak zorunda olduklarını söylemişti.
1507'e onay verilmesiyle ilgili bir soruyu yanıtlayan Fransa Tarım bakanı Stephane Le Foll, 'Fransa'da her tür GDO'lu mısırın yetiştirilmesi yasaktır ve bunu değiştirmeyeceğiz' dedi.
Yeni düzenlemelerin Cuma günü AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandıktan 20 gün sonra yürürlüğe girmesi öngörülüyor.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, GDO'lu ürünlerin onay sürecini de gözden geçireceklerini açıkladı.