|
Avrupa Birliği, tarım ve kırsal kalkınmayı destekleme projelerine 236 Milyon euro bütçe ayırdı.
|
13.02.2013
808
|
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Mersin İl Koordinatörü Zafer Demir, tarım ve kırsal kalkınmayı destekleme projelerine Avrupa Birliği'nin (AB) 9. çağrı dönemi için 236 Milyon bütçe ayırdığını ifade ederek, "15 Şubat'ta proje çağrısına çıkıyoruz. Girişimciler 15 Mart 2013 tarihine kadar projelerini bize sunabilirler. Eğer biz hibe destek parasını bitirmezsek bu para geri Avrupa'ya dönecek" dedi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile TKDK Mersin İl Koordinatörlüğü temsilcileri, Mersin'deki girişimcileri 'Kırsal Kalkınma Destekleri Programı' (IPARD) konusunda bilgilendirdi. MTSO'da yapılan bilgilendirme toplantısında konuşan TKDK Mersin İl Koordinatörü Zafer Demir, TKDK'nın, AB ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanı ile sağlanan kaynakların, kırsal kalkınma programlarında uygulanmasına yönelik faaliyetlerin gerçekleştirilmesi amacıyla, 5648 sayılı 'Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Kuruluş ve Görevleri Hakkında' kanunla 18 Mayıs 2007 tarihinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olarak kurulduğunu söyledi.
25 Şubat 2008 yılında Avrupa Komisyonu tarafından IPARD'ın onaylandığının altını çizen Demir, "Türkiye'nin katılım öncesi dönemdeki öncelikleri ve ihtiyaçları dikkate alınarak, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için kapasite oluşturma hedeflemekte, işletmeleri AB standartlarına yükseltmeyi amaçlamaktadır. TKDK, bu amaç doğrultusunda ülkemizde tarım sektörünün gelişmişlik düzeyinin artırılması, kırsal alanda yaşayan nüfusun refah seviyesinin yükseltilmesi ve Türkiye'nin AB'ye uyumunun sağlanmasını hedeflemektedir" ifadelerini kullandı.
15 Şubat'ta kurum olarak 9. başvuru çağrı ilanına çıkacaklarını ifade eden Demir, "Bir aylık sürede girişimcilerimiz projelerini bize sunabilirler. Gerçek tüzel kişiler, gerekse gerçek kişiler tarafından İl Koordinatörlüğü'ne sunulacak başvurular kapsamındaki yatırımların uygun harcama tutarı 5 bin ile 3 Milyon Euro aralığında olabilecek ve başvuru sahipleri yüzde 50 ile yüzde 65 aralığında hibe alma imkanına sahip olacaktır. Yatırımcıya sağlanan hibe tutarının yüzde 75'i AB bütçesinden, yüzde 25'i de Türkiye Cumhuriyeti bütçesinden sağlanan katkı ile karşılanacaktır" dedi.
TarimsalPazarlama.com