|
Adana'da arı ölümlerinin önüne geçmek amacıyla alınan önlemler konusunda tarla ve bahçe sahipleri ile aracılar uyarıldı.
|
28.03.2013
481
|
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, tarımda kullanılan ilaçların bal arılarına olan zararlı etkileri, kullanılan ilacın cinsi, uygulama yeri ve zamanı, ilacın dozu, etki süresi, ilaçlama yöntemi, ilaçlama günlerindeki meteorolojik koşullar gibi pek çok faktöre bağlı olarak değiştiği belirtildi.
Adana'nın, yoğun tarımın yapıldığı bir bölge olduğu için tarımı yapılan kültür bitkilerine zarar veren çeşitli hastalıklara, böcek ve yabancı otlara karşı zirai mücadele yapıldığı ve genellikle kimyasal ilaçlar kullanıldığı belirtilerek, Mart ayı itibariyle buğday tarlalarında mantar ve yabancı ot ilaçları kullanıldığı ayrıca meyve bahçelerinde kullanılan mantar ilacı ve böcek ilacının arı kolonilerine zarar vererek arı ölümlerine neden olabildiğine dikkat çekildi.
Ayrıca hatalı ve tekniğine uygun olmadan kullanılan bazı zirai mücadele ilaçlarıyla kirlenen su kaynakları ve polen tozlarının, çok sayıda ergin arı ve yavru ölümlerine neden olduğu belirtilen açıklamada tarla ve bahçe sahiplerinin şunlara dikkat etmesi istendi:
"İlaçlamalar bitkilerin çiçeklenme döneminde yapılmamalı. Çiçeklenme döneminde ilaç kullanma zorunluluğu varsa bu durumda, arılara az zararlı ilaçlar seçilmeli. Mümkünse ilaçlamalar akşamüstü yapılmalı. İlaç atık ve ambalajları uygun şekilde imha edilmeli. Üretici, ne zaman ilaçlama yapacağını ve hangi ilaçlan kullanacağını 7 gün önceden Arıcılar Birliği ile İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bildirmek zorunda. Üretici ilaçlama yaparken arıların faydalandığı su kaynaklarım kirletmemeli"
TarimsalPazarlama.com