|
İlimizde her yıl en az 2 milyon dekar alanda buğday tarımı yapılmaktadır.
|
17.04.2013
1140
|
Bu alanlardaki toprak yapısı ve meteorolojik koşullarda dikkate alınarak en yüksek buğday verimine ulaşabilmek temel hedefimizdir. Bu hususta üreticilerimizin mutlaka toprak tahlili yaptırmaları ve kullanmaları gereken gübre miktarlarını da buna göre uygulamaları gerekmektedir.
Buğday kalitesini ve verimini yükseltmek için en önemli şartlarından biri de bitki koruma uygulamalarının doğru zamanda, doğru dozda ve ruhsatlandırılmış bitki koruma ürünleri ile yapılmasıdır.
Septorya Yaprak Lekesi , Sarı Pas, Kahverengi Pas ve Kök Boğazı hastalıkları gibi fungal hastalıklar buğday kalitesini ve verimini önemli ölçüde düşüren etmenlerdendir. Üreticilerimiz, meteorolojik koşulları dikkatli takip ederek, bu hastalıkları tarlalarında gördüklerinde mutlaka kimyasal mücadele yapmaları gerekmektedir. Üreticilerimiz, kimyasal mücadele yaparken alet kalibrasyonunu iyi yapmaları çok önemlidir. Aksi takdirde kullanılan bitki koruma ürünleri tarlaya uygun dozda düşmeyeceği için istenen başarı sağlanamaz.
İlimizde bu yıl itibariyle yağış, sıcaklık ve nisbi neme bağlı olarak buğdayda Septorya yaprak leke hastalığı ve Sarı Pas Hastalığı görülmüş olup üreticilerimizin bir an önce kimyasal mücadele yapmaları gerekmektedir. Mücadelede geç kalınması durumunda buğday kalitesi ve verimde düşüklüğe neden olacaktır.
Ayrıca İlimizde Buğdayın ana zararlılarından olan Süneyle ilgili olarak İl ve İlçe Gıda , Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimizde görevli teknik elemanlarca süne Kıymetlendirme Sürveylerine 5 Nisan 2013 tarihi itibariyle başlanmıştır. İl genelinde 19 teknik ekiple süne sürveylerimiz hasada kadar devam edecektir. Bu konuda herhangi bir sorunla karşılaşıldığında İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimizle temasa geçilmelidir.
Buğday hastalıkları ile kimyasal mücadele yapılırken fungusitlerin içerisine kesinlikle herhangi bir insektisit karıştırılmamalıdır. Aksi takdirde kullanılacak bir insektisit, sünenin yumurta parazitoti erginlerini öldüreceği dolayısıyla sünenin çoğalmasının önüne geçilemeyeceği için Üreticilerimizin bu konuda özellikle hassasiyet göstermeleri gerekmektedir.
Tüm Üreticilerimize Duyurulur.
TarimsalPazarlama.com