|
Somali'de yaşanılan ve 3 maymunu oynadığımız bu insanlık dramı sadece doğal afetin ortaya çıkardığı bir durum mudur?
|
15.11.2012
3490
|
Somali hakkında ne biliyorsunuz ? diye sorulduğunda sizin aklınıza; açlık, hastalık ve yardıma muhtaç insanlar geliyor değil mi? Evet tablo böyle ancak nasıl oldu da 1970’lerde gıda üretiminde kendi kendine yeterli olan Somali son yıllarda kuraklıklara ve kıtlıklara maruz kaldı?
Batılı ülkeler, yaşanan bu insanlık dramına karşı birkaç aylık gıda yardımı göndermekten başka bir şey yapmıyorlar.Milyonlarca insanın yaşam mücadelesi verdiği bu kıtlığın birincil sebebi olarak ilk planda bahar yağmurlarının azalması gösterilmektedir. Bunun bir nebze etkisi var ancak bu tür bir sebep-sonuç ilişkisi yüzeysel bir izah olacak ve ayrıca yaşananları tam anlamıyla bizlere anlatmıyor. Doğa koşullarının etkisini göz ardı etmemekle birlikte Afrika Boynuzunda son yıllarda sıklıkla karşılaşılan kuraklık ve kıtlıkların sebebi öncelikle ülkede uzun süredir ülkenin kanayan yarası olan yarası devam eden iç savaştır. Yirmi yıldır devam eden iç karışıklığın ortaya çıkmasındaki en büyük sebep ise 1980’li yıllarda uygulanan IMF reçeteleri, Soğuk Savaş dönemi ABD-SSCB rekabeti ve sömürgecilik zamanında uygulanan politikalardır.

IMF Sonrası Somali ve Tarım’ın Gerileyişi
Amerika ve Batı’nın Soğuk Savaş sonrası demokrasiye geçen ülkelere uyguladıkları paket program 1970’lerin sonunda Somali’ye de uygulandı. Batılı ülkelerden maddi yardım almak zorunda kalan Siad Bare yardım ile birlikte gelen şartları da kabul etmek zorundaydı. İlk başlarda çok partili sisteme geçmeyen Somali ekonomik sistemini batıya uyarlamak zorundaydı ve bunu IMF ile gerçekleştirecekti.Somali’nin ekonomik sistemini sil baştan kurmak isteyen IMF yöneticilerinin Somali’ye sundukları şartlar ülke tarımını olumsuz yönde etkiledi. Öyle ki İMF, bu ülkenin en büyük ekonomik gelişim kaynağı olan tarımı bir sorun olarak görüyordu. İşe kamu harcamalarını düzenleyerek başladı IMF, hükümetten tarım alanındaki harcamalarını kesmesini istedi çünkü Somali sanayi ülkesi olmalıydı ve bunun gerçekleşmesi için tarım sektörüne devlet yardım etmemeliydi.

Türkiye ile Somali Benzerliği
Türkiye'nin, Somali'nin yeniden canlandırılmasında çok önemli bir rol oynadığını ve iki hükümetin ortak çalışmalar yaptığı doğrultusunda çalışmalar olduğu Bakan Davutoğlutarafından daha önce açıklanmıştı. Türkiye bugün Somalili gençlere tarım eğitimi veriyor, insani yardım kuruluşlarını Somali’ye gönderiyor, maddi yardım yapıyor.Fakat ortada bir fotoğraf var ve fotoğraf şunu anlatıyor; Somali’nin uyguladığı tarım politikalarının ikizini bugün Türkiye uyguluyor. Takdir sizin..