Girit mübadillerinin yaşatmaya çalıştığı gelenek ve kültürlerini yakından tanıma fırsatı bulan ziyaretçiler, gerçekleştirilen etkinlikler ve stant düzenlemeleri ile festival coşkusuna ortak oldu.
Akdeniz Belediyesi, kentte yaşayan farklı kültürlerin birbirlerini tanıması, gelenek ve göreneklerin gelecek nesillere aktarılmasını amaçlayan ’yerel etkinlikler’ dizisine başladı.
Festival günü alan ve stant düzenlemelerini de gerçekleştiren Akdeniz Belediyesi, etkinliğe katılma isteyen Mersinlileri Pozcu, Özgür Çocuk Parkı, Kazanlı, Adanalıoğlu ve Şevket Sümer Mahallesinden ücretsiz olarak İhsaniye Mahallesine taşıdı. Çok sayıda vatandaşın ilgi gösterdiği festivale, Akdeniz Belediye Eş Başkanları Yüksel Mutlu ve Fazıl Türk, Eş Başkan Yardımcıları Sebahat Gençtarih Cebe, Ülfiye Özcan, Hakim Baykara ve Bedrettin Gündeş, Meclis üyeleri Canan Yüce ve Faik Eroğlu ile belediye ve çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı.
Tamamen doğal ve ev yapımı peynir, zeytin, zeytinyağı, ekmek, turşu, sirke gibi ürünleri satın alan konuklar, aynı zamanda köylülerin yaptığı pasta, börek ve hamur işi yiyeceklerin de tadına bakma şansı buldu.
El emeği göz nuru işlemeli kıyafet ve dokumalar ile Akdeniz mutfağında önemli bir yer tutan şevket-i bostan, marata otu gibi bitkilerin de yer aldığı tezgahlar ise konuklardan özel bir ilgi gördü.
Mutlu, “Onların emeği böyle bir güzel organizasyonun temelini oluşturdu,
Ayrıca Eş Başkanlar Yüksel Mutlu ve Fazıl Türk, etkinlik kapsamında köyün içerisinde fidan diktiler. Festivalin açılışında söz alan Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu, ilk kez gerçekleştirilen bu festivali düzenlemekten dolayı son derece mutlu olduğunu dile getirdi. Hazırlık çalışmalarında yer alan tüm mesai arkadaşlarına emeklerinden ötürü teşekkür eden Mutlu, “Onların emeği böyle bir güzel organizasyonun temelini oluşturdu. Bu etkinlikleri düzenlerken bizim hedefimiz yöresel etkinlikler yapmaktı. Ancak bunu yaparken de kültürlerin tanıtımını gerçekleştirmek ve yok olmaya yüz tutmuş kültürleri yaşatmaya yönelik bir irade de göstermekti. Çünkü Mersin Türkiye’nin küçücük bir prototipidir. Tüm farklılıkların bir arada zenginlik olarak görüleceği, özgürce yaşayabilecekleri bir yerdir. Ben bu köye ilk geldiğimde çok etkilendim. Böyle bir festivalin gerekli olduğunu hissettim. Biz farklı kültürlerin temsilcileri olarak her şeyden önemlisi kendi kültürümüzden, dilimizden geleneklerimizden vazgeçmeyeceğiz.
Bu küçücük güzel birliktelik, merkezi iktidara örnek olsun. Bundan sonra da Melemez Köyü halkı bunu geleneksel hale getirsin. Önümüzdeki yıl da elbirliğiyle festivalimizi yeniden düzenleyelim” şeklinde konuştu.