|
Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, tarım ürünlerine sağlanan devlet destekleme primlerinin Antep fıstığı için de uygulanması gerektiğini bildirdi.
|
6.05.2014
544
|
Tiryakioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, üreticiyi teşvik edecek gerekli devlet prim desteğinin sağlanmaması durumunda asırlık Antep fıstığı ağaçlarının sökülerek yerini tarım arazilerine bırakmasından endişe ettiklerini belirtti.
Çiftçinin fıstık üretimine özendirilmesi ve üretimin arttırılması için devlet desteğinin şart olduğuna dikkati çeken Tiryakioğlu, aksi durumda gelecek nesillere miras bırakılacak fıstık ağacının kalmayacağını savundu.
Tiryakioğlu, tarım ürünlerine sağlanan devlet destekleme primlerinin Antep fıstığına da uygulanmasını istedi.
Üreticilerin yıkıcı doğa olayları nedeniyle Antep fıstığı üretiminden yavaş yavaş el çektiğini aktaran Tiryakioğlu, şunları kaydetti:
"Zaman kaybedilmeden acil tedbir alınması gerekiyor. Son dönemlerde kendini iyiden iyiye hissettiren bu sorunun zaman zaman spekülatif söylemlere yol açtığını görüyoruz. Üretimde ve rekoltede yaşanan sıkıntılar fiyat artışlarını tetikledi. Birçok sektörü olumsuz etkileyen bu durum bazı olumsuz söylemlerin dillendirilmesine neden oldu. Asıl sorun ise Antep fıstığının son yıllardaki üretim ve ihracat miktarına bakıldığında dünya pazarındaki payının her geçen yıl azalmasıdır."
"Prim desteği istiyoruz"
Tiryakioğlu, Türkiye'nin dünyanın en büyük fıstık üreticisi üç ülkesinden biri olmasına rağmen yaşanan olumsuz gelişmelerin herkesi derinden üzdüğünü vurguladı.
Antep fıstığının birçok endüstriyel üründe değerlendirildiğini aktaran Tiryakioğlu, "Eğer Antep fıstığına gereken destek verilmezse gıda sektörünün ihtiyacı karşılanamayacak duruma gelecektir" ifadelerini kullandı.
Antep fıstığında kazananların spekülatörler olduğunu ileri süren Tiryakioğlu, "Antep fıstığının üretim miktarının artırılarak bölge ve ülke ekonomisine katma değerinin istenen seviyeye çıkarılması için en önemli adımı prim desteği olarak görüyoruz. Antep fıstığı, tarım havzası destekleme modeli içerisinde yer alması sağlanarak çiftçi teşvik edilebilir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaklaşık 200 bin kişiye ekmek kapısı olan Antep fıstığının tarımsal ürün destekleme programının dışında kalması üreticisine zor günler yaşatıyor" değerlendirmesinde bulundu.