|
Arapgir Belediyesi ile İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün işbirliğiyle Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu'nun sunumuyla Arıcılık Semineri düzenlendi.
|
11.12.2012
1016
|
Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu’nun sunumunu yaptığı seminere Arapgir İlçe Kaymakamı Ercan Turan, Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hilmi Öksüztepe, Arapgir Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Şafak, Malatya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Çolak, Arguvan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Askar Ekici, Arguvan Ziraat Odası Başkanı Kudret Kılıç gibi isimlerin yanı sıra, Arapgir, Arguvan ve Ağın’dan çok sayıda arıcılıkla uğraşan vatandaş katıldı.
Seminerin başlangıç konuşmasını yapan Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu “Arı her anlamda mucizeler içeriyor. Arıyla uğraşanlar da mucizeleri keşfeden, şifa bulan, şifa üreten insanlar olarak görülüyor ve biliniyor, bizim nezdimizde de öyledir.” diyerek arıcılığın önemini belirtirken, Arapgir’de yapılan arıcılık faaliyetleri hakkında, yüzyıllardır arıcılık faaliyetinin ilçede devam ettiği, son dönemlerde ise profesyonelleşen ve zirai anlamda da desteklenen bir arıcılığın yapıldığını anlatarak şunları söyledi: “Arapgir’deki arıcılığın, 2011 yılında İlçe Tarım Müdürlüğünün dosyalarında 45 kişinin resmi olarak arıcılık yaptığı ve 4956 kovanımızın 2011 yılı itibariyle var olduğu açık, 2012 yılında kayıtlı arıcımız 49 kişiye çıktı. Ama kovan sayımız 4638 olarak devam etti. Bunların da İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından desteklenmesi 37 bin 104 lira olarak 2012 yılı için gerçekleşti. Arapgir için düşünülürse bu devede kulak diye tabir edilebilir. Yaylalarımızı ve arıcılık yapılmaya müsait alanlarımızı gezdiğimizde, bunun en az 10 – 20 misli daha fazla arıcılıkla iştigal edilecek sahanın var olduğu açık. Dolayısıyla bizim yayla turizmi ve yayla konusundaki bir kısım kaybettiğimiz değerleri, tekrar kazanmak için arıcılığın desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum.”
Arıcılık Seminerine başlamadan önce bir konuşma da Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu’dan geldi. Prof. Dr. Doğaroğlu, Arapgir’i arıcılığın cenneti olarak gördüğünü şu cümlelerle ifade etti: “Burası arıcılık cenneti olabilecek bir yapıda. Yani gerçekten doğudaki bir ilçe olmasına rağmen ben buraya koşup geliyorsam burada arıcılık potansiyelinin ne olabileceğini düşündüğüm ve bildiğim içindir. O açıdan ben hepinizi arıcılığa davet ediyorum. Geleceğe miras bakımından, gençleri de bu işe yöneltmeye çalışırsanız çok muazzam katkı yapmış olursunuz.”