|
Ulusal Bilimler Akademisi tarafından yayınlanan yeni bir çalışmada, Michigan State Üniversitesi araştırmacılarının tarım alanlarında kullanılan azotlu gübrelerin sera gazı etkisi yaptığını bildirdi
|
18.06.2014
661
|
Çiftçiler azotlu gübrelemeleri daha az miktarlarda ve kararınca uygularlarsa iklim değişikliği mücadelesinde doğayı korumaya daha yardımcı olabilirler.
Kullanılan nitrat dünyayı ısıtıyor
Yapılan çalışmada dünyada tüm alanlardan tespit edilen nitröz oksit değerlendirilerek datalar çıkartılmıştır. Sera gazları, toprakta kullanılan azot atmosfere karışmaktadır. Yapılan tespitte kullanılan gübre fiyatları toplamı alınan ürün fiyatından daha hızlı yükseldiği görülmüş. Toprağa karıştırılan nitrojen, metan gazından sonra sera gazı etkisi yaratan kimyasallardan biridir ve ozon tabakasını inceltmektedir. Tarımsal üretimde yüzde 80 civarında aşırı nitratlı gübre kullanımı mevcut.
Ekolojik ve sürdürülebilir tarım yaygınlaşmalı
Uzmanlar, ekolojik tarımın yaygınlaşmasını ve çiftçilerin nitratlı gübreleri kullanmalarını azaltarak küresel ısınmaya karşı katkıda bulunmalarının, sera gazı etkisini azalmayı sağlayacağı görüşündeler. Tarımda aşırı azotlu gübre kullanımının küresel ısınmaya yüzde 14 civarında etkisi olduğu görülmekte olup tarımsal üretim bilinçli şekilde yapıldığında büyük oranda küresel ısınmanın önüne geçilebilecek.
Baklagil bitkileri doğal yollu azot sağlar
Daha az gübreleme sayesinde sera gazı emisyonu azalacaktır. Aslında toprağa azot bağlayıcı baklagil bitkilerinin kullanımı, sera gazı etkilerini azaltacaktır. Bu durumun özellikle Afrika sahrasında yaygınlaştırılması gerekir.
Amerika gübre yönetimi programı örnek alınmalı
Amerika’da mısır üretimi yapan çiftçilere gübre yönetimini sağlamaları için destek verilmektedir. Aşırı gübre kullanımını önlemenin yolu olarak bu sistem diğer ülkelere örnek olmalıdır.