|
Bilecik Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Alparslan Dankaz, orman içi alanlarda görülen domuz zararlarına karşı aspir bitkisinin dikenli formlarının alternatif bitki olabileceğini bildirdi.
|
25.01.2013
1478
|
Bilim Sanat Merkezi'nde düzenlenen "Aspir Yetiştiriciliği ve Aspir Yağı Üretimi" panelinde konuşan Bilecik Vali Yardımcısı Mehmet Öksüz, Türkiye'nin tarımda yıllarca kendine yeten ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldığını bildirdi. Mevcut potansiyelin güçlendirip değerlendirilmesi halinde ülkenin daha iyi bir noktaya gelebileceğini belirten Öksüz, şöyle devam etti:
"Her şeyden evvel kendi potansiyelimizi açığa kavuşturma zorunluluğumuz var. Çalışmak durumundayız. Tarımda dünyanın sayılı ülkelerinden birisiyiz. Kırsal nüfusu yerinde tutmak için ne gerekiyorsa o yapılmalıdır. Baraj mı gerekiyor- O barajı yapmak lazım. Sulama kanalı mı gerekiyor- Sulama kanalını yapmak lazım. Jeotermaldan istifade etmemiz mi gerekiyor- Jeotermaldan istifade etmemiz lazım."
-"Çiçekleri, gıda ve kumaş boyası olarak kullanılabilir"-
Dankaz da hayvancılık için önemli bir yem ham maddesi olma potansiyeline sahip aspirin, yağı alındıktan sonra kalan yüzde 22-24 ham proteine sahip küspesinin karma yem için kullanabileceğini anlattı. Aspirin, kuraklığa dayanıklı, 3-4 ayda yetişebilen yıllık bir bitki olduğunu dile getiren Dankaz, şunları kaydetti:
"Aspirin tarımda en önemli avantajı, buğday arpa tarımında toprak hazırlığından ürünün depoya alınmasına kadar geçen sürede kullanılan alet ve ekipmanların, bu bitkinin tarımında da kullanılabilmesidir. Orman içi alanlarda görülen domuz zararlarına karşı aspir bitkisinin dikenli formları, alternatif bitki olabilir. Aspir, biyodizel yapımında kullanılan en uygun yağlı tohumlardan biridir. Çiçekleri, gıda ve kumaş boyası olarak kullanılabilir. Geçen yıl Gölpazarı ilçemizde, domuzların arazilere ciddi zarar verdiğini gözlemledik. Bu nedenle Bilecik'te de ekilebilecek aspir bitkisini tanıtmak istedik. Bir ürün ilk çıkmaya başladığı yıllarda daha kıymetlidir ve fiyatı daha yüksektir. Ne kadar çok yaygınlaşırsa o zaman fiyatı düşer. Maalesef ülkemizdeki tarım ürünlerindeki istikrar böyle. İlimizde 2012 yılında 3 bin 200 dekar alanda 480 ton aspir üretimi yapıldı."
TarimsalPazarlama.com