Aydın’daki ölüm sebepleri arasında en çok dolaşım sistemi, kanser, solunum sistemi, endokrin, beslenme ve metabolizma hastalıkları olduğunu belirterek, “Aydın artık dağlarından yağ, ovalarından bal akan şehir değil, ölüm akan şehir haline gelmiştir.
Menderes Nehri’nin kirliliği, kanser vakalarını arttırmıştır. Menderes Nehri ile sulanan Menderes Ovası ve çevresinde yetişen ürünler sağlıklı değildir. Bir an önce önlem alınmalıdır. Türkiye ortalamasında kansere bağlı ölümler yüzde 18 artarken Aydın’da yüzde 42 artmıştır. Buna da Menderes Nehri’nin kirliliği sebeptir.” dedi.
Menderes Ovası’nın can damarı olan Menderes Nehri kenarında açıklama yapan Oda Başkanı Dr. Aydın, kokudan nehre yaklaşmakta zorlandı. Ege Bölgesi’nde dört il ve 165 ilçenin ev ve sanayi atıklarının, arıtılmadan Menderes'e verildiğini ve nehrin çevresini zehirlediğini belirtti.
Aydın’da kanser vakaları ve buna bağlı ölümlerin, en çok nehrin kenarındaki yerleşim alanlarında arttığına dikkat çekerek, "TÜİK verilerine göre Aydın’da ölüm oranları, Türkiye ortalamasından daha da yüksektir. 2010-213 yılları karşılaştırıldığında Türkiye’de ölüm oranları yüzde 21 artmışken Aydın’da yüzde 30 oranında artış olmuş. 2013 yılı itibari ile baktığımızda Türkiye ortalamasında her 206 kişiden biri vefat etmişken Aydın’da 159 kişiden biri vefat etmiştir. Kanser oranları, çok yoğun şekilde artmıştır.
Endokrin, beslenme ya da metabolizmaya bağlı hastalıklar, Türkiye ortalamasının çok üzerinde artmıştır. Menderes Nehri’nden akan sular işte bu. Bu sularla Menderes Ovası'ndaki tarım arazileri sulanmakta. Hem bu zehirli suların tarımda sulamada kullanılması hem de zirai ilaçların yoğun ve bilinçsiz bir şekilde tarımda kullanılması, maalesef kanser oranlarının Aydın ve Ege Bölgesi'nde artışına sebep olmaktadır. Bu konuda ciddi anlamda tedbir alınmalıdır." şeklinde konuştu.
Aydın Tabip Odası Başkanı, açıklamasına şöyle devam etti. "Aydın, ölüm oranında da Türkiye’de ilk 24 arasındadır.
Bunun en büyük sebebi, Menderes Nehri'nin kirliliği ve bunun dışında zirai ilaçların bilinçsizce kullanılması. Menderes Nehri’nde dört ilin ve 165 ilçenin atıklarının en yoğun birleştiği nokta Aydın ili. Menderes Nehri 548 km. uzunluğunda, 25 bin kilometrekarelik bir havzaya hitap etmekte. Tüm belediye evsel ve katı atıkları Mendres’e akıtılmakta. Ayrıca nehirde 20 tür endüstriyel atık tespit edilmiştir. Menderes, toksik maddeleri taşıyan bir nehir haline gelmiş durumda. Menderes Ovası için can damarı değil, ölüm damarı haline gelmiştir." dedi.