|
Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, "Eğitim yayım çalışması yapıldığı takdirde Aydın ve Ege Bölgesi'nde 'sırta tahıl ekimi ve doğrudan ekim' geleceğin ekim yöntemi olacaktır" dedi.
|
25.12.2012
1368
|
Aydın'da yürütülen 'Sırta Buğday Ekimi' ve 'Anıza Pamuk Ekimi' demonstrasyon çalışmaları başarılı sonuçlar verdi. Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü gözetiminde Aydın genelinde yürütülen Sırta Buğday Ekimi' ve 'Anıza Pamuk Ekimi' demonstrasyon çalışmalarından olumlu sonuçlar aldıklarını belirten İl Müdürü Salih Köksal, "Dünya'da çevreyi dikkate almadan tarımsal kaynaklardan faydalanma anlayışının yerini, bu kaynakları koruyarak sürdürülebilir tarımsal faaliyette bulunma anlayışı almıştır. Tarımsal işlemlerle en fazla tahribata uğrayan kaynakların başında toprak gelmektedir.
Toprağın korunarak sürdürülebilir tarım yapılması açısından uygun toprak işleme yöntemlerinin geliştirilmesi önem kazanmıştır. Bu amaçla dünyada hızla yaygınlaşan 'Koruyucu Tarım' veya 'Koruyucu Toprak İşleme' sistemlerinin Aydın ilimizde de uygulanması ve yaygınlaştırılması hedeflenmiştir. Tarla trafiğini azaltmak, üretim maliyetini en az düzeye indirmek, erozyonu kontrol etmek gibi amaçlarla koruyucu toprak işlemeli ekim yöntemleri geleneksel toprak işleme yöntemlerinin yerini almakta, dünyada ve ülkemizde bu yöndeki eğilim hızla artmaktadır" dedi.
Koruyucu toprak işlemenin erozyonu azaltarak toprağı korumak anlamına geldiğine işaret eden Köksal, "Toprak erozyonu toprak yüzeyindeki verimli katmanı taşımakta, ürün verimini ve arazi değerini azaltmaktadır. Toprak yüzey suları ile sediment olarak dere, ırmak ve göllere taşınmaktadır. Sedimentleri yüzey sularıyla taşınan toprağın su tutma kapasitesi azalmaktadır. Toprak partiküllerine tutunan bazı bitki besin elementleri ve tarım ilaçları toprakla beraber suyollarına taşınmakta ve depolanmaktadır. Pullukla sürüm gibi geleneksel toprak işlemelerde, toprak yüzeyi çıplak bırakıldığından toprak partikülleri kaybolmaktadır. Bu uygulama rüzgar ve yağış gibi erozyon faktörlerine karşı toprakları korumasız hale getirmektedir.
Koruyucu toprak işleme uygulamaları toprak yüzeyini koruyarak erozyonu azaltmakta ve akıp gidecek olan suyun toprak tarafından alınmasını sağlamaktadır. Koruyucu toprak işlemeli ekim yöntemleri, doğrudan ekim, sırta ekim ve malçlı ekim olmak üzere üç farklı şekilde uygulanmaktadır. Unutulmamalıdır ki her koşulda uygulanabilen en iyi bir ekim yöntemi veya koruyucu toprak işlemeli ekim yöntemi yoktur. Aşırı yağışlı alanlarda toprağın erozyonla yıkanmasını önlemek için malçlı ekim en uygun yöntem olarak uygulanırken yağışı kısıtlı olan alanlarda toprak neminin muhafazası amacıyla doğrudan ekim uygulanmaktadır. Sulama suyu olan alanlarda mevcut suyun en etkili bir şekilde kullanılabilmesi için sırta ekim yöntemi uygulanırken düzensiz yağış alan alanlarda sırta ekim drenaj amaçlı uygulanmaktadır.
Bazı alanlarda ise bir defa sırtlar yapıldıktan sonra aynı sırtların üzerine sürekli doğrudan ekim yapılarak sırta ekim ve doğrudan ekim birlikte kullanılmaktadır. Bu sistemleri ülkemiz koşullarında düşündüğümüzde Orta Anadolu koşullarında doğrudan ekim yöntemleri uygun bulunurken yılda iki ürün alınan ve münavebeli ekim yapılan sahil kuşağında sırta ekim yöntemi ön plana çıkmaktadır. Sırta ekim yönteminde daha az tohum kullanılarak daha fazla verim alınmakta, karık sulama yöntemiyle sulanarak salma sulamaya göre yüzde 25-30 su tasarrufu sağlanmaktadır" diye konuştu.