GEÇMİŞTEN GELEN TARİH

Eski yerleşim yerlerinden biri olan Beydili Köyü topaklarından daha önceleri M.Ö 1200_350 yılları arasında Hitit, Friğyalılar, Lidyalılar, Pers uygrlıkları ve Roma imparatorluğu hüküm sürmüştür. Hemen hemen köyün her alanında bu uygarlıklara ait tarihi yapıtlarla da karşılaşılabiliyor. Sarnıç, tekke ve eski ahşap dağ çatma evleri bunlara örnek olarak gösterilebilir.
Beydili Köyünün diğer ilginç yanı ise ismini nereden aldığıdır. Yapılan araştırmalara göre Beydili ismi Oğuzlardan alınmış olup Oğuz ordusunun en kalabalık ve en güçlü savaşçı kabilesini oluşturmaktadır. Osmanlı döneminde bile Beydili ismine rastlamak mümkün. Osmanlının en önemli iki can alıcı olayı bedilli savaşçıları ile gerçekleştiğidir. Köyümüz cumhuriyetin kurulmasından sonraki yapılanma da, Nallıhan ilçesinde Çayırhan la birlikte nahiye (bucak) olarak belirlenen bir köy.Nahiye müdürü şimdiki kahvenin üstünde, karakol Ahmet Çavuşların evi, nüfus müdürü de ambar üstünde faaliyetini sürdürürken, Çamalan’ daki asayiş olaylarının artması üzerine 1934 yılında Çamalan’a (Gerede) taşınıyor.Köy ileri gelenleri devlet daireleri giderse daha rahat olunacağını düşünerek nahiyeliğin kalması için gerekli gayreti göstermiyor. O zamandan beri Çamalan da bulunan nahiyelik Beydili adını taşımakta.Haritalarda dahi Beydili, Çamalan olarak belirtilmektedir.
.jpg)
1928 Yılında Nallıhanda ilk defa 2 köye okul yapılıyor.Birisi bizim köyümüz diğeri Eymir köyü. 1968 yılında okul binası yenilendi.80’li yıllarda başlayan yoğun göç nedeniyle öğrenci sayısının düşmesi nedeniyle çocuklarımız önce Çamalan İlköğretim Okulunda eğitim gördüler,halen de Nallıhan Pansiyonlu İlköğretim Okuluna devam etmektedirler.
Köyümüz suyu ilk olarak kez mevkiinden 1960 yılında getirilmiş ve “Orta pınar” yapılmıştır. Daha sonra Buzlu mevkiinden getirilen su ile köyün üst tarafına depo yapılmış köy içine “YSE” çeşmeleri yapılmış ancak su yolunun sık sık arıza çıkarması nedeniyle “Pınarbaşı” mevkiinden getirilen su Elektrik Motoru ile depoya basılmak suretiyle desteklenmiş,bununda yetersiz kalması sonucu “Deveboynu” mevkiinden de su getirilmiş, şimdi de “kez” mevkiinden su takviye edilmesi çalışmaları sürdürülmektedir.Eski okul binasında uzun yıllar, halıcılık, yapıcılık, marangozluk meslek kursları yapılmıştır.

Eski köy camii ve muhtar yıkılmış yerine emece ve angarya usulüyle yeni cami ve muhtar odası inşa edilmiştir.Köyümüze elektrik 1978 yılında gelmiştir.Köy kanalizasyon şebekesi ve evlere su alınması gerçekleşmiştir.İlçemizle bağlayan yolumuz 1998 yılında asfaltlanmıştır.Sağlık ocağı70Lİ . Yılında yapılmış, ancak hemşire,ebe ve doktor henüz atanmadığından halen hizmete girmemiştir.Odanın önünün düzenlenmesi 2005 yılında yapılmıştır.Pınarbaşı’nda su toplamak suretiyle, Arpalıklara damlama su sistemi kurulması çalışmaları sürdürülmektedir.
Köyümüzde ilk defa 2000 yılında kooperatif kurularak “birlikten kuvvet doğar” fikri hayata geçirilmiştir. Hayvancılık alanında hayata geçirilen Kooperatif 50 ortakla başlamış olan Halen. ortağı bulunmaktadır.Günde 5 Ton süt toplanmakta soğuk hava deposunda depolanmakta ve günlük olarak Seben’ de bulunan işleme tesislerine iletilmektedir.
Köyümüz de kalori değeri çok yüksek oranda kömür yatakları bulunmaktadır.Ancak yatakların kayık olması, Devletin ve özel şirketlerin ilgisini çekmemektedir.Zaman zaman gelen şirketler de istikrarlı bir tesis kurmadan terk edip gitmişlerdri.Köylü kendi ihtiyacını bu yataklardan sağlamakta böylece orman da zarar görmemektedir.
MEYVE CENNETİ
2000 nüfus sayımına göre 360 civarında olan Beydili Köyü’nün başlıca geçim kaynakları, tarım ve hayvancılık olup genç nüfusun çoğunluğu iş ve aş için şehirlere göç etmiştir. Ankara’da 80 hane İstanbul’da 50 hanenin üzerinde olmak üzere Bolu, Eskişehir gibi illerde yaşamaktadır. Sebzecilikte domates, meyvecilikte ise elma kiraz ve üzüm hem lezzetleriyle hem de bahçeleriyle göz alır

Köyümüz, sağlıklı bir altyapıya sahiptir. Bunların en önemlisi pek tabiî ki kanalizasyondur.Ayrıca; her evde şebeke suyu ve ev telefonu bulunmaktadır. Köy yolu tamamen asfalttır. 50 ortaklı birde Kalkındırma kooperatifi bulunmaktadır.7
SANATSAL UĞRAŞLAR GÖZ DOLDURUYOR
.jpg)
Köyün en ilginç yönlerinden birtanesi ise kadın ve erkeğin sanatsal uğraşların bulunmasıdır. Bu uğraşılar M.E.B sertifika belgeli marangozluk, yapı ustalığı, halı, giyim, oya ve boya işleri ön plandadır. Mekik ve iğne oyaları ise en çok göze çarpanlar arasında yer alıyor.
Bedilli köyünün melodileri ise, ün kazanan diğer sanatsal alanların içinde kendine yer edinmiş. Türk Halk müziği sev se söz sanatları Klasik sazlar topluluğu örnek verebileceğimiz türler arasında gösteriliyor. Ayrıca Bedilli Çifttetellisi ve Cezayir oyunu en popüler oyunlar arasında yer alıyor.
· Dini Bayramlar: Dini bayramlarda uygulanan örf ve adetlerimiz, dededen toruna hep aynı şekilde aktarılmakta, sevgi ve saygı içerisinde, hasretle ve özlemle bütün bayramlar büyük bir coşku ile geçmektedir.
· Düğünler: Düğünlerde çevre köylerden çok farklı etkinliklerimiz ve ayrıcalıklarımız bulunmaktadır. Bunun tek nedeni ise alkolsüz ve silahsız yapılan eğlencelerdir. Halk oyunlarının yanında, Ahlaki ve insani değerlere sahip hem eğlendiren hem güldüren orta oyunlarının oluşudur. Bir düğün Bayrak kaldırma ile başlar, oğlan çöreği ve kına gecesi ile devam eder, duvak eğlencesi ile sona erer. Düğünün her evresi içerisinde değişik eğlence ve oyunlarla birlikte farklı uğraşılar mevcuttur.
· Asker uğurlama: Asker uğurlama geceleri, asker kınası için düzenlenen şenliğimizdir. Bu geceye çevre köylerden askere gidecek gençler de davet edilir. Müzikli ve yemekli eğlenceler başlar gece geç saatlere kadar devam eder ve dualarla sona erer.
NE YEMELİ

Köyün en marifetli, en becerikli ve en usta hanımefendilerinin hazırladığı çeşitli yemekler , çeşitli börekler ve tatlılar , çorba, yaprak sarma ve dolmalar gidildiğinde mutlaka yenmesi gerekenler arasında yer alıyor.
YABAN HAYATINI SEVENLER İÇİN KAÇAMAK BİR YER
Beydilli Köyünde gerek bireysel gerekse zaman zaman çevre illerden gelen hemşerileri ile beraber yaban hayatına zarar vermeden avlanma yapılmaktadır. Yaban hayatının geniş ve çeşitli olduğu yörede en çok bulunan yaban hayvanı domuz avıdır. Ayrıca tavşan, keklik, bıldırcın gibi hayvanlar da avlanmaktadır. Ayrıca bu av organizasyonlarında köylüler bir araya gelerek ağlence, yeme_içme düzenleyerek av sonrası eğlenceli anlarda oluşturmaktadır.
NASIL GİDİLİR ?
Başkent Ankara’dan hareketle Ayaş, Beypazarı ve Nallıhan’a girmeden batı istikametine ayrılan Sarıcakaya yönünde, Meyil yol ayrımındaki Beydili Köyü yol levhasının takip edilmesi ile Karahisar Köy içinden geçilerek ulaşılır. Hafta içi her gün ilçeye minibüs ile ulaşım sağlanmaktadır. Nahıllan’a yaklaşık 35 km Anlara’ya 200 km. uzaklıktadır.

. Bolu’ dan Beydili Köyü’ ne Göynük’ten- Mudurnu’dan ve Seben İlçeleri üzerinden ayrı ayrı güzergahlardan Nallıhan’ a ulaşılabilmektedir.
Eskişehir’ den hareketle, Sarıcakaya İlçesi, Mayıslar Köyü, Laçin Köyü geçilerek Çamalan-Kuzucular yol kavşağında bulunan Beydili Köyü Yol Levhası takip edilerek Kuzucular Köyü ve Çamalan Köy içinden geçilerek ulaşılır.
Sarıcakaya İlçesine yaklaşık 40 km, Eskişehir’ e ise 105 km uzaklıktadır.
Türkiye’deki Beydili yerleşkeleri;
Türkiye de hemen hemen her bölgede olmak üzere 24 yerde irili ufaklı Beydili adını taşıyan köyler bulunmaktadır. Beydili adı, Yöresel ve bölgesel şive ve lehçelerden kaynaklanan değişimlere uğramıştır. Baydili, Badıllı, Badilli gibi isimlerle de yerleşim yerleri mevcuttur.
Şimdi ise, mevcut Beydili adıyla anılan her yerleşkenin, Anadolu’ya gelen ilk Sancak Beyliklerinin adıyla anılan bölgeler olduğu ve kimliklerinin bu sayede koruna bileceği anlaşılmaktadır. Bu durum sadece Beydili Boyu ile ilgili olmayıp diğer boylarda da aynen korunmuştur. Mesela; Eymir, İğdir, Yuva, Kınık, gibi adlarla anılan yerleşim yerleri
1. Beydili (Ankara, Nallıhan)
2. Beydili (Çorum, Çorum Merkez)
3. Beydili (Çorum, Bayat)
4. Beydili (Gaziantep, Araban)
5. Beydili (Sivas, Hafik)
6. Beydili (Sivas, Kangal)
7. Beydili (Mersin, Gülnar)
8. Beydili (Isparta, Sütçüler)
9. Beydili (Karabük, Ovacık)
10. Beydili (Karaman, Karaman Merkez)
11. Beydilli (Denizli, Çivril)
12. Beydini (Karabük, Ovacık)