|
Bakanlığın yönlendirmesi sonucu Gemlik Zeytini yetiştiriciliğine başlayan Urfalı çiftçi, hem destekleme alamıyor hem de pazar sıkıntısı yaşıyor.
|
12.11.2013
466
|
Eski ismiyle Tarım Bakanlığı yeni ismiyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 1990'lı yıllardan sonra zeytin yetiştirmek isteyen çiftçileri doğru yönde yönlendirmeyip, aksine Gemlik Zeytini yetiştiriciliğini teşvik etti. Böylelikle yüzlerce çiftçi sofralık zeytin çeşidi olan Gemlik Fidanlarını dikerek zeytinciliğe başladı. Bakanlık, Marmara Bölgesini sofralık, Güneydoğu Bölgesini ise yağlık zeytin bölgesi olarak belirleyip bu yönde destekleme sunmaya başladı. Bölgede aralarında Şanlıurfa'nın da bulunduğu birçok il bu sebeple hem destekleme alamaz oldu hem de ürününü pazarlayamadı. Çoğu zeytin yetiştiricisi işletme tesisi ve pazarı olmadığı için sofralık zeytinini Nizip'teki yağ fabrikalarına götürmek zorunda kaldı. İşin en vahim kısmı ise, yakında 7 yaşına girecek ve en verim alınmaya başlanacak olan Gemlik Zeytini Fidanlarının sökülmek zorunda olması .
SOFRALIĞA DÖNÜŞTÜRÜLEMEDİĞİ İÇİN NİZİP'E GİDİYOR
Yaklaşık 16 yıldır tarımsal alanlarda faaliyet sürdüren, son bir yıldır ise Tarım Danışmanlığı yapan Ziraat Mühendisi Adil Fidancı, zeytin yetiştiricilerinin kaldığı zor durumu anlattı .
90'lı yılların sonlarında başlayan meyve bahçesi tesisine desteklemelerin verildiğini ve o zamandan beri Şanlıurfa ve çevresinde milyonlarca ağaç dikilip bahçe tesis edildiğini kaydeden Adil Fidancı, "Ancak yapılan bahçe tesislerinde çeşit ve 'Pazar Durumu' göz ardı edilerek, Tarım Bakanlığı olumlu yönde yönlendirme yapmayıp bilakis Gemlik çeşidini öne sürüp birçok yanlış bahçe tesisine izin verdi. Böyle bir süreçte Tarım Bakanlığı teknik kadroları ve üniversiteler kendilerini dışarda tutarak araştırma istasyonlarının sonuçlarını göz ardı etmişlerdir. Şu anda söz konusu bahçelerdeki ağaçların yüzde 90'ı 6-7 yaşındadır. Desteklemeden faydalanarak dikilen ağaçların sökülebilmesi için 7 yılı doldurması gerekmektedir. Çiftçiler 2-3 yıldır ancak verim almaya başlamıştır. Ürün ağırlıklı çeşidinin uygun olmaması ve buna uygun Sele (Sofralık) Tesislerinin Urfa'da olmayışı çiftçileri Nizip'teki yağ fabrikalarının yolunu tutmaya mecbur etmiştir." dedi .
'GAP'IN BAŞKENTİ AMA NİZİP'TEN GERİ KALDIK'
Üniversitenin de çözüm üretmediğini belirten Fidancı, "Zeytinde oluşan sorunları çözüm bulacak; herhangi bir kurumun veya üniversitenin teorik kalıbın dışına çıkan sorun giderici bir önerisi olduğunu bildikleri ve denedikleri için bahçeleri sökmenin dışında bir yolları kalmamaktadır. GAP'ın başkenti Şanlıurfa diye nitelediğimiz kentimiz tarımsal işletmelerin varlığı açısından yazık ki Nizip'ten bile geri kalmıştır. Söz konusu zeytin bahçeleri Karaköprü ve Kızlar köyünden başlayıp yaklaşık 2 bin 500 kilometrekarelik alanda hemen hemen her köydeki önemli bir problemdir. Verilen destekleme çiftçinin 7 yıllık bakımı dönemindeki arazi sürümü ücreti değildir ki çiftçi bunu sırf destekleme için yapsın. En başta çiftçi ağaçları sökmek istemiyor. Çiftçi cahil ise bu soruna aydın ilerici bilim adamlarımız yol göstersin." diye konuştu .