|
Sakarya İli Arı Yetiştiricileri Birliği'nin öncü rolü hep sürecek.
|
18.03.2013
582
|
Sakarya İli Arı Yetiştiricileri Birliği'nin; "8. Sakarya Arıcılık Paneli" Orhangazi Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. Sakarya İli Arı Yetiştiricileri Birliği; "Gıda hijyeni ve güvenliği, arı ürünleri üretimi ve satışı, polen, propolis ve arı sütüne dikkat çekmek ve arıcı üyeleri arı ürünlerinin üretimine yönlendirerek ek gelir imkanı sağlamak" amacıyla, Orhangazi Kültür Merkezi'nde"8. Sakarya Arıcılık Paneli"ni gerçekleşti. Panele; Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli, Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, Sakarya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Erdemir, Akyazı Ziraat Odası Başkanı Ali Şener Bayraktar, Gıda ve Yem Şube Müdürü Nurcan Bilgiç, Hendek İlçe Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürü Temel Ata, Ziraat Bankası Sakarya Bölge Başkanlığı Temsilcisi Ali Özalpat, Altıparmak Gıda Sanayi ve Ticaret Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak ve Firma Koordinatörü İsfendiyar Üzümcü, Ziraat Bankası Adapazarı Şube Temsilcileri, Denizbank Akyazı, Hendek, Adapazarı Şube temsilcileri katıldı.
Türkiye'de hep ilkleri gerçekleştirdik
Panel'de konuşan Sakarya İli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Mustafa Ör; şu anda 16 İlçede üye sayılarının bin 7 olduğunu, toplamda 81 bin koloniye sahip olduklarını belirterek ilçelere göre üye sayıları ve koloni sayıları hakkında bilgiler verdi. 2012 yılında 12 bin arı üreterek komşu illere satışının yapıldığını, bal üretiminin de yaklaşık bin 200 ton olduğunu sözlerine ekledi. Birliğin yaptığı çalışmaları anlatan Arı; faaliyet planlarından söz etti. 2013 yılında iki önemli çalışma yapacaklarını belirten Mustafa Ör sözlerine şöyle devam etti: ""Sakarya yerli arı ırkı bütün bölge iklimine uyum sağlayan, oğul verme eğilimi az olan, koloni çoğalması hızlı, hastalıklara dayanıklı, bir türdür.
Ayrıca dil yapısı dolayısı ile çiçeğin nektarını en derin noktadan çekebiliyor. Sakarya bölgesinde Orman gülü balına çalışabilen tek türdür. Bunun dışında Sakarya Bölgesinde yaygın üretilen kestane, akasya, ıhlamur gibi türlerde de rahat çalışabilen bir türdür. Sakarya yerli arı ırkı sağanak yağışlı bir havada dahi bal üretebilmektedir. Yağmurlu ve sisli havalarda çalışabilen rutubete dayanıklı bir arı ırkımız var. Tüm bu özelliklere sahip ırkımızın tescili ve ıslah çalışmaları ile koloni başına bal verimini arttıracağız. Bu çalışmalardan en önemlilerinden biriside Ana Arı Üretim Projemizdir. Ana Arı Üretim Projemizin ilk basamağı Arıcı üyelerimize kurs vermekti ve bunu gerçekleştirdik.
TarimsalPazarlama.com