TAB Eylül ayında Tat Aş adında şirket kurarak Türkiye Kalkınma Vakfı’na (TKV) ait olan Destek Aş’nin yüzde 50 hissesini satın alan Birlik, böylece perakende sektörüne adım atmış oldu. Birlik bu girişimleriyle hem yurtiçinde hem dünyadaki bal tüccarlarının tekelini kırmayı planlıyor.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Bahri Yılmaz fiyatları düşürmek için her yıl kendi aralarında anlaşma yaparak bal alımını durduran firmalara karşı üreticiyi korumak adına bu girişimde bulunduklarını söyledi.
Avrupa Birliğine üye ülkelere de bal ihracatı yapılıyor
Bal ihracatı yapılan ülkeler arasında Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere Arap ülkeleri, Japonya ve Amerika geliyor. Türkiye’nin 79 ilinde arı yetiştiriciliği birliği faaliyet gösteriyor. Arıcılığın en yoğun olduğu iller iste Muğla, Ordu, Sivas, Antalya, Mersin, Adana, Düzce, Diyarbakır, Bingöl, Hatay, Balıkesir, Aydın, İzmir, Kars, Artvin, Giresun, Trabzon ve Kocaeli’dir.
Türkiye Çam balı üretiminde dünya lideri
Türkiye genelinde TAB’a bağlı bütün illerde birlikler bulunuyor. Türkiye dünyada bulunan bal arılarının yüzde 22’sinin ana vatanı, bal veren bitkilerinde yüzde 72’sini barındırıyor. Yani Türkiye arı varlığı ve bal üretimi açısından dünya ikincisi, çam balı açısından da dünya lideridir.
150 bin ailenin geçim kaynağı arıcılık
Türkiye’de yaklaşık 150 bin ailenin geçimi arıcılıktan sağlanıyor. Ayrıca TAB Başkanı Yılmaz, şunları söyledi; “Arıcılar olarak amacımız insanlara kalıntısız ve katkısız balı sunmak. Bunu Arıcılık Kayıt sistemi (AKS) ile sağlanmış bulunuyoruz. 5.9 milyon arı kovanının her birinde bir barkod numarası var. Merkezi olarak bilgisayar ortamında izlenerek kavanozdan kovana kadar izlenebilir arıcılık yapıyoruz. Bal arıları balı tamamen doğal kaynaklardan yaparlar. Bal üretimi yapan ve doğal bitki varlığının yüzde 85’sinin döllenmesini sağlayan arıcı üyelerimizin, bal değerinin 200 katıdır. ”
Tarımsal Pazarlama