|
Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter Bayram, Bartın'da "brucella" aşı kampanyası kapsamında yaklaşık 36 bin büyükbaş dişi hayvanın aşılanacağını bildirdi.
|
7.01.2013
1058
|
Bayram yaptığı açıklamada, büyükbaş hayvanlarda yavru atmaya neden olan hastalığın süt verimsizliği, damızlık değer kaybı ve kısırlık gibi zararlarıyla hayvanların en önemli hastalıklarından biri olduğunu belirtti. Hastalığın çabuk yayılması, kontrol ve mücadelesinin güçlüğü, tedavisinin uzun zaman alması ve masraflı olması nedeniyle en iyi mücadele yönteminin koruyucu aşılama olduğunu ifade eden Bayram, şöyle konuştu:
"Brucella, hayvanlarda görülen ve insanlara da bulaşabilen bir hastalıktır. Sığırlarda hastalığın en belirgin belirtisi yavru atmadır. Genellikle gebeliğin 5-7 aylarında görülür. Bazen doğum gerçekleşir ama yavru kısa zaman içinde ölür. Hayvanlarda brucellanın tedavisi çok başarılı olmamakla beraber ekonomik de değildir. Ancak aşılama tedbirleri ile hastalıkla mücadele edilebilir. İlimizde brucella hastalığına karşı bakanlığımız programı kapsamında her yıl aşılama kampanyası yürütülmektedir. Bu yıl kampanya 20 Ocak tarihinde başlanacak ve 1,5 devam edecektir.
Bartın'da veteriner hekimlerimizce köylerde yapılacak aşılama süresince yaklaşık 36 bin dişi büyükbaş hayvan aşılanacak ve çiftçilerimizden bir ücret talep edilmeyecektir. Köy muhtarlarımızdan ve hayvan sahiplerinden ricamız, aşı kampanyası süresince gelen ekiplerimize yardımcı olunmasıdır."