Tarım arazileri son 10 yılda 3 milyon hektar azaldı. Buna göre, Belçika kadar tarım toprağı kaybedildi
Türkiye’de son yıllarda büyüyen inşaat sektörü bir yandan ekonominin büyümesine katkı sağlarken bir yandan da başka bir kaynağın kaybolmasına neden oluyor. Tarım ülkesi olan Türkiye’de tarım toprakları giderek azalarak, yerini konut, sanayi ya turizm tesislerine bırakıyor.
Son 10 yılda kaybedilen tarım arazilerinin büyüklüğü, bir ülkenin yüzölçümüne kadar ulaştı. 2003-2014 yılları arasında yaklaşık 3 milyon hektar tarım arazisi kaybedildi. Bu rakam, Belçika’nın büyüklüğüne denk geliyor.
Yasa uygulanmalı
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun 2015 yılını ‘Uluslararası Toprak Yılı’ ilan etmesiyle daha da önemli hale gelen tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı artarak devam ediyor. 10 yılda 2.78 milyon hektar tarım alanı amacı dışına çıkarıldı.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil Çalış, tarım topraklarının hızla azalmasının bazen yasal yollarla bazen de yasa dışı uygulamalarla yapıldığını belirterek, Türkiye’de 10 yılda Belçika’nın 3 milyon hektar olan toplam toprak potansiyeline yakın arazi miktarının tarım dışına çıkarıldığını vurguladı.
Çalış, tarım arazilerinin korunması, amaç dışı kullanımının önüne geçilmesi ve planlanması amacıyla 2005 yılında Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasası’nın çıkarıldığına işaret ederek, sonuç alınabilmesi için bu yasanın ödünsüz bir şekilde uygulanmasının şart olduğuna dikkati çekti.
7.8 milyon buğday
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın toprağın önemi ile ilgili hazırladığı kamu spotlarının daha çok kişiye ulaşması gerektiğine işaret eden Çalış, şunları söyledi: “TÜİK ve diğer kaynaklardan derlediğimiz verilere göre 10 yılda yani 2004-2013 döneminde Türkiye 2.78 milyon hektar tarım arazisini üretim dışı bırakmış, kaybetmiştir.
Bu rakam, yaklaşık 3 milyon hektar olan Belçika’nın yüzölçümüne yakın. İklim değişikliğinin, kuraklığın, açlık ve yoksulluğun kol gezdiği dünyamızda bu kaybedilen toprağın ne kadar üretim anlamına geldiğini bazı karşılaştırmalarla açıklamak gerekir. 2.78 milyon hektar tarım alanında Türkiye’nin ortalama verilerine göre 7.8 milyon ton buğday, 4.1 milyon ton kuru fasulye üretilebilirdi. 3 milyon ton mercimek elde edilebilirdi.”
İnşaat ve turizme feda
CELİL Çalış, tarım topraklarının en çok imar, inşaat, turizm ve sanayiye feda edildiğini belirterek, “Sadece 2011 yılı verilerine göre konut için 124 bin dekar, sanayi için 224 bin dekar, madencilik için 124 bin dekar toprağı elden çıkarmış ve geri dönüşü olmayan bir biçime getirmişiz” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin 62 ilinde tarım arazileri azaldı. En çok kayıp yaşanan iller Konya, Yozgat ve Diyarbakır oldu. 23.8 milyon hektar tarım arazisi kaldı.