Çiftçilerin eğitimi için 2011 yılında temeli atılan ve Ortadoğu'nun en büyük eğitim ve araştırma merkezi olması parolasıyla hizmet verecek olan GAP Tarımsal Eğitim Merkezi (GAPTEM) düzenlenen törenle açıldı. Urfalı çiftçilerin eğitimine ev sahipliği yapacak olan merkezde ulusal ve uluslararası tarımsal eğitimler de düzenlenebilecek. Teorik ve uygulamalı bir eğitim merkezi olarak hizmet verecek olan GAPTEM'in açılışına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Tarım İl Müdürü Necip Özgökçe, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen ve çok sayıda davetli katıldı.
Açılış öncesinde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Şanlıurfa İl Koordinatörlüğü tarafından çiftçilere yüzde 50 hibeyle verilen 132 traktörden 20'sinin anahtar teslimi yapıldı. Daha sonra GAPTEM'in konferans salonundaki programa geçildi ve burada Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Urfa'ya yaptığı hizmetleri anlatan sinevizyon sunumu ile devam etti.
'BU TESİSİN ÖNEMİNİ HER GEÇEN GÜN DAHA İYİ ANLAYACAĞIZ'
GAPTEM'in yaklaşık üç yıl önce temelinin atıldığını ve zamanında bitirilip hizmete sunulduğunu kaydeden Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, "Artık tesislerimiz, yatırımlarımız senelerce inşaat halinde kalmıyor, temel atılınca bitiş zamanını konuşuyoruz ve o verilen sürede de tesisleri bitirerek sektörü insanlarımızın hizmetine sunuyoruz. Bu tesisin önemini her geçen gün daha iyi anlayacağız, daha iyi idrak edeceğiz. Bölgemizin böyle tesislere ne kadar ihtiyacı olduğunu her geçen gün fark edeceğiz" diye ifade etti.
Türkiye'nin en önemli sorununun üretimi arttırmak, yokluğu yoksulluğu yenmek, ülke ekonomisini her alanda ve her sektörde büyütmek, dünya lideri ülkeler arasına sokmak olduğunu vurgulayan Güvenç sözlerini şöyle tamamladı: "Dünya lideri ülkeler arasında olabilmek için çok güçlü bir ekonomimiz olacak. Ekonominiz olmadan hemen her sektörde ihracat yapmadan, var olmadan bugünkü dünyada yeriniz yok. İçe kapanırsanız, geriye gidersiniz, ülkeler sizinle oynarlar."
'YAPMAMIZ GEREKEN ÇOK ŞEY VAR'
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu da, yaptığı konuşmada, GAPTEM'in açılışını yapmaktan dolayı mutluluk duyduğunu söyledi. Arzu, "Türkiye, 10 yılda nereden nereye geldi. Devrim niteliğinde bir dönüşüm yaşıyoruz. Dolayısıyla bugüne kadar yaptığımız çok şey olduğuna inanıyoruz. Ama önümüzde de çok uzun bir mesafe olduğunu kabul ediyoruz. Çünkü 2023 hedefimiz, 40 milyar dolar ihracat, 150 milyar dolar tarımda gayrisafi milli hâsıla, 80 milyonu doyuracağız, 50 milyon turisti doyuracağız ve dünyada tarımda 5. büyük ekonomi haline geleceğiz. Bunun için yaptığımız çok şeyler var ama yapmamız da gereken çok işler var" dedi.
VERİMLİLİK EĞİTİMDEN GEÇİYOR
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise, Ziraat Odaları Birliği olarak çiftçilerle alakalı böyle hizmetlerde bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Tarımın Türkiye için stratejik olduğunu belirten Bayraktar, "Ülkemizde de tarım sektörü çok önem kazanmaya başladı. İstihdamda 6 milyon kişiyle istihdamın yüzde 23'ünü karşılıyoruz. 115 milyar dolarlık gayri safi hasılaya katkı sağlıyoruz. 17 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz. Sanayiye ham madde veriyoruz" dedi. Türkiye'de tarım potansiyelinin yüksekliğine değinen Bayraktar, "Bu potansiyeli mutlaka değerlendirmemiz lazım. Burada anahtar kelime verimlilik. Çiftçilerimizin verimliliği arttırması için en önemli şey eğitim. Eğer siz bu ülkede yanlış gübre kullanmaktan milyarlarca lirayı heba ediyorsanız eğitiminizde büyük bir eksiklik var. Eğer sulamayı hoyratça kullanıyorsanız, sulama verimlilik yerine verimsizlik getiriyorsa eğitimde bir problem var demektir. Ve burada çok büyük ekonomik kayıplarımız var. TZOB olarak eğitime çok büyük önem veriyoruz" dedi.
KÜÇÜK: MERKEZ URFA'YA BOLLUK GETİRECEK
Vali İzzettin Küçük ise çok önemli bir merkezi çiftçilerin hizmetine sunduklarını dile getirerek, tesisin bundan sonra Şanlıurfa'ya bolluk getireceğini kaydetti. Açılan tesisin bölgeye yapılan tarımsal yatırımları bundan böyle daha da değerlendireceğini de sözlerine ekleyen Vali Küçük, tarım ve hayvancılık sektörünün bu tesisle birlikte gerçek bir beyne kavuştuğunu ifade etti.
Konuşmasının sonunda Vali Küçük açılışı gerçekleştirilen tesiste emeği geçenlere teşekkür ederek, "Başta sayın Bakanımız Mehdi Eker olmak üzere tesisin yapımında emeği geçen herkese teşekkür ediyor; tesisin ilimize, bölgemize ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" dedi.
Konuşmaların ardından GAPTEM'in yapımında emeği geçenlere Vali İzzettin Küçük tarafından birer plaket verildi. İmam Bakır Mahallesi'nde bulunan 12 bin metrekare kapalı alan üzerine inşa edilen GAPTEM'de 529 kişilik konferans salonu, 30 kişilik 5 adet derslik, 48 kişilik çift kişilik oda, 8 adet süit oda, 150 kişilik açık kafeterya, 300 kişilik havuz başı restoran ve 180 araçlık otopark bulunuyor.