TARİŞ Başkanı Nuri Pala ve Başkan Yardımcısı İbrahim Sönmez ile köy muhtarı İbrahim Acar’ın da katıldığı bilgilendirme toplantısında konuşmacı olarak TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölgesi Şube Başkanı Saadet Çağlın yer aldı.
ORGANİK TARIM YAPILAN KÖY
Turgutlu’ya bağlı en büyük köy olan Musacalı köyünde üzüm üretimi organik tarıma dayalı olarak yapılıyor. Ayrıca dünyada sadece Manisa ve yöresinde yetişen Sultaniye çekirdeksiz üzüm, sadece Musacalı köyünde sofralık olarak yetişiyor. Bütün bu özellikleri nedeniyle Musacalı köyü ilki Sarıbey köyünde yapılan tarımla ilgili bilgilendirme toplantılarının ikinci durağı oldu.
MADENDEN EN ÇOK ETKİLENECEK KÖYLERDEN
Buna karşın Musacalı köyünün Çaldağı’ndaki maden işletmesinin yaratacağı zararlardan en çok etkilenecek köylerden biri olduğu belirtiliyor. Bu nedenle de toplantının ağırlıklı olarak gündemi Çaldağı’ndaki maden işletmesinin özellikle organik tarıma daha doğrudan zararları olacağı konusu oldu.
Konuşmacı Saadet Çağlın, konuşması sırasında 2. ÇED raporu ile birlikte maden şirketince getirilmek istenen bazı uygulamalar dolayısıyla Musacalı köyünün Çampınar köyü gibi birinci derecede tehdit altındaki köylerden biri haline girdiğini söyledi.
Kimya Mühendisi Çağlın, maden işletmesi süresince kullanılacak olan 18 milyon ton sülfürik asitin, proje kapsamında dünyanın en büyük asit fabrikalarından birinin kurulmasının ve cevher ayrıştırma sırasında uygulanacak işlemlerin yaratacağı tehlikelere değindi.
Çağlın, Çaldağı’ndaki madenin hem insan hem de çevre sağlığını tehdit ettiğini belirterek, bu tip bir madenciliğin dünya genelinde kabul görmediğine de dikkat çekti.
TARİŞ BAŞKANI: “MADENİN ZARARLARINI GÖRMEYE BAŞLADIK”
TARİŞ Başkanı Nuri Pala da madenin zararlarının özellikle bu yıl görülmeye başlandığına değinerek, “Herkes geçtiğimiz hasat yılı başında 10 numara üzüm serdi ama sergiden 7 numara 8 numara kaldırdı. Buna neden olan da sadece 2-3 dakika süren bir yağmur ve yağmurdaki asit etkisidir” şeklinde konuştu.
Kimya mühendisi Saadet Çağlın’ın bazı çiftçilerin sorularını da cevaplandırmasıyla bilgilendirme toplantısı sona ererken, bazı köylülerin ve TARİŞ Başkanı Nuri Pala’nın önerisi ile köyde organik tarım konulu bilgilendirme toplantılarının devam ettirilmesi kararlaştırıldı.