Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Uluslararası Tarım Kalkınma Fonu(IFAD) ve Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından yayımlanan “State of Food Insecurity in the World 2012” (SOFI) raporuna göre, 2010-2012 yılları arasında 870 milyona yakın sayıda insan, yani her sekiz kişiden biri, yetersiz beslendi.
9 Ekim’de Roma’daki merkezinde raporu dünya basınıyla paylaşan FAO, 2 yıl öncesine göre aç sayısında 57 milyonluk azalmaya işaret eden bu rakamın yine de kabul edilemez seviyede olduğunu vurguladı.
Rapora göre, aç insan sayısı 1990 ile 2007 yılları arasında beklenenden çok daha büyük bir azalış göstermesine karşın, 2007-2008 yıllarından itibaren açlığı azaltma ile ilgili küresel gelişim yavaşladı. 870 milyon aç insanın büyük bir çoğunluğu gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor (Güney Asya’da 304 milyon, Sahraaltı Afrikası’nda 234 milyon, Doğu Asya'da ise 167 milyon kişi) ve aç insanların sayısı bu ülkelerin nüfuslarının yüzde 15’ini oluşturuyor. Gelişmiş ülkelerde ise bu sayı 16 milyona ulaşmış durumda.
Raporda ayrıca ‘dünya genelinde 5 yaşından küçük 100 milyon çocuğun gereken ağırlıklarının altında olduğuna’ dikkat çekildi.
Raporu hazırlayan 3 örgütün başkanı; “Günümüz dünyasında benzeri görülmemiş teknik ve ekonomik imkanlara rağmen; beş yaşından küçük 100 milyon çocuğun gereken ağırlıklarının altında olmalarını ve malnütrisyon sonucu her yıl 2,5 milyondan fazla sayıda çocuk ölümü yaşanmasını kesinlikle kabul edilemez bulmaktayız” değerlendirmesini yaptı.
Raporda, yaşanan son global ekonomik kriz sonrası dünya ekonomisinin hala hassas bir dengede olduğu ve muhtemel bir gıda krizinin önüne geçilebilmesi için, buğday, mısır ve soyadaki fiyat artışlarının durdurulması gerektiğine de vurgu yapıldı.
TÜGİS Başkanı Buzbaş: “Açlık, gelişmiş dünyanın ayıbıdır”
16 Ekim Dünya Gıda Günü’nü, son 6 yıldır Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve FAO Türkiye Temsilciliği işbirliğiyle organize eden ve bu yıl da organizasyonu üstlenen Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Başkanı Necdet Buzbaş, raporun açıklanmasının ardından dergimize yaptığı açıklamada; ‘TÜGİS olarak, açlığı, gelişmiş dünyanın bir ayıbı olarak gördüklerini’ söyledi.
“Dünyada 870 milyon aç insan varken neredeyse bunun iki katı da kilolu insan yaşıyor. Beslenmedeki bu çelişki, dünyada yeterli gıda emtiası bulunmasına karşın, gıdaya ulaşılabilirlikteki güçlüğü açıkça ortaya koyuyor” diyen Buzbaş, bu çelişkinin temel nedeninin ahlaki olduğuna vurgu yaptı. Birleşmiş Milletler’in dünyadaki aç insanların durumuna çare üretmek adına, kooperatiflerin rollerine dikkat çektiğini ve esas olarak devletlerden kooperatifçilik için elverişli bir ortam ve alt yapı hazırlanmasını talep ettiğini kaydeden TÜGİS Başkanı, FAO’nun da bu yılın Dünya Gıda Günü temasını ‘Tarım Kooperatifleri, Dünyayı Beslemenin Anahtarıdır’ şeklinde belirlediğini söyledi.
“Tüm bu gelişmeler, ülkemizi de yakından ilgilendiriyor” diyen Buzbaş, konu hakkında Gıdahattı’na şu değerlendirmeyi yaptı:
“Değişen dünya ve Türkiye koşulları gözetilerek, ülkemiz kooperatifçiliğinin ideal yönde geliştirilmesi hedefi çerçevesinde ‘Türkiye Kooperatifçilik Strateji Belgesi’ hazırlandı. Strateji Belgesinin hedefleri ile BM’nin 2012 yılına ilişkin hedeflerinin örtüşüyor olması, kooperatifçilik konusunda ülkemizde yaşanacak değişimin en önemli güvence kaynağını oluşturacaktır.
Bana göre Türkiye, kooperatifçilikle ilgili yanlış ezberlerini süratle değiştirerek, özellikle tarım sektöründe ve tarımsal sanayide kooperatifçiliği, kalkınma hamlesine bir kaldıraç olarak görmeli, kooperatifçiliğin sinerjisinden yararlanmalıdır. Dünya Gıda Günü etkinliğimizde tüm bu konulara ayrıntılarıyla dikkat çekeceğiz.”
Kaynak: Gıdahattı.com