|
Plansız sulama, hoyratça su tüketimi kuş cenneti Seyfe Gölü'nü çöle çevirdi. Gölü kurtarmak için yıllardır mücadele veren Seyfe Gölü Koruma Derneği Başkanı Yavuz, çölleşmenin suç olduğunu söylüyor
|
1.07.2014
457
|
İç Anadolu’nun en güzel su kaynaklarından olan ve 1989 yılında birinci derece doğal SİT alanı, 1990’da da Tabiat Koruma Alanı ilan edilen Seyfe Gölü, çöle döndü. Korunması uluslararası kurallarla garanti altına alınan göl üzerinde artık uçsuz bucaksız bir toprak örtüsü uzanıyor. Seyfe Gölü Koruma Derneği Başkanı Mustafa Yavuz, uzun yıllardır can çekişen gölü bilinçsiz ve aşırı su çekilmesinin yok ettiği görüşünde.
Kuşların yaşam alanıydı
Flamingo başta olmak üzere 187 kuş türüne ev sahipliği yaptığı için kuş cenneti olarak bilinen Seyfe Gölü’nde artık su kalmadı. 1994’ten beri Ramsar Sözleşmesi kapsamında uluslararası kurallarla korunan Seyfe Gölü’nün havzasında, üzerinde çatlamış topraktan ve bataklıktan başka bir şey kalmadı.
Göl üzerinde arabayla gezilebilecek kadar büyük kuru alanlar oluşurken, kuşların yuvalandığı kamışlık ve sazlık alanlar da yok oldu. Seyfe Gölü Koruma Derneği Başkanı Mustafa Yavuz, havzanın etrafındaki kuyulardan acımasızca su çekildiği için havzada sulak alan kalmadığını söylerken yapılanın uluslararası suç olduğunu ve Ramsar Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu vurguladı.
‘Dünyaya anlatamayız’
Emekli öğretmen olan ve gölün kurtarılması için uzun yılladır çaba gösteren Yavuz, “Gölün yakınındaki Mucur Belediyesi başta olmak üzere, Boztepe ilçesi ve Horla köyü gölden hoyratça su çekti. Tarımsal amaçlı açılan yüzlerce kuyu son sürat gölü tüketti. Bölgede tarım tek geçim kaynağı ama doğayı tahrip ederek plansızca yapılan sulama gölün sonunu getirdi. Nasıl birinci derece sit alanı? Nasıl Ramsar alanı? Korumakla hükümlü olduğumuz gölü yok ettik” dedi.