|
Uzmanlara göre, geçtiğimiz yıl daralan tarım sektöründe kar yağışı ve don nedeniyle tarımda bu yıl büyüme beklenmemeli.
|
17.04.2015
533
|
2013 yılında yüzde 4.2 oranında büyüyen Türkiye ekonomisi 2014'te yüzde 2.9 büyüdü. Üç ana sektör sanayi, hizmetler ve tarımda büyüme oranları düştü, tarım sektörü daraldı.
Ekonomist Arda Tunca tabloyu şöyle anlatıyor:
“2013'ten 2014'e sanayi büyümesi yüzde 4.1'den yüzde 3.5'e, hizmetler büyümesi yüzde 5.5'ten yüzde 4'e geriledi ama tarımdaki yüzde 3.5'lik büyüme yüzde 1.9'luk küçülmeye dönüştü. Milli gerlirin oluşumunda sanayi ve hizmetler sahip oldukları payları korudular ve hatta artırdılar ama tarımın payı yüzde 9.2'den yüzde 8.8'e geriledi.”
“TARIMDAKİ DARALMANIN GENEL BÜYÜMEYE ETKİSİ SINIRLI”
Peki tarımdaki bu küçülme büyümenin genelini nasıl etkiliyor? Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi ve Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk’a göre tarım daralmasının genele etkisi küçük. Gülçubuk, 2014 yılında iklim değişikliği, doğal afetler yüzünden tarım sektörünün yüzde 2 civarında küçüldüğünü fakat bunun genel ekonomiyi etkileyecek boyutta olduğunu söylemenin zor olduğunu ifade ediyor:
“2014 yılı ekonomik büyüme beklentisi beklenenin altında çıkınca hemen bir suçlu aranmaya başlandı ve bulundu: 'tarım'. Bir ekonomide genel anlamda büyüme hızı yavaşladı ise, daraldı ise bu hemen hemen bütün sektörleri etkiler veya bütün sektörlerdeki daralma, küçülme genel ekonomiyi etkiler. Tarımın GSMH’ daki payı yüzde 7-8’dir. Türkiye’nin GSMH yaklaşık 800 milyar dolar olup, bunun yaklaşık 60 milyar doları tarımdan gelmektedir.
Bunda da yüzde 2 oranında bir daralma; 1,2 milyar dolarlık bir etki demek ki, bu miktarın genel ekonomide bir etkide bulunduğunu söylemek ekonomik açıklamaya konu olacak bir değer olduğunu söylemek zordur. Yani, yaklaşık yüzde 5’lik büyüme (35-40 milyar dolar) beklentisinde 1,2 milyarlık dolarlık bir sektörü yani tarım daralmasını neden olarak göstermek doğru değildir.”