|
Ceviz yetiştiriciliğinde yeni bir dönemin başladığını dile getiren Teknik Tarım Ticaret sahibi Halil İbrahim Turan, dayanıklılık bakımından Sarayönü'ne en uygun ve diğer çeşitlere göre daha verimli olan salkım cevizi tanıttı.
|
12.12.2013
896
|
Salkım Ceviz hakkında bilgi veren Ziraatçı Halil İbrahim Turan yaptığı açıklamada, "AR-GE çalışmaları neticesinde, Türkiye şartlarına uyarlanmış özel üretim Salkım Ceviz Fidanları'nı yetiştirmek için başta kendi arazilerimiz olmak üzere bahçeler tahsis etmeye başladık. Fidan satışlarımız başlamış olup her yere kargo ile adetli olursa kendi araçlarımızla ulaşımı sağlamaktayız. İsterseniz bahçe dikimi, bakımı ve danışmanlık hizmetleri de sağlamaktayız.
Altay ceviz kıraç ceviz'dir. Fidanı'nın boyu 1 metreye ulaştığında, kökü 2,5-3 metre uzamakta dolayısıyla sökümde kökleri sağlam çıkarılamamakta. Kökleri koptuğunda, kesildiğinde kıraç ceviz olma özelliğini yitirmektedir. Bu yüzden fidanlarımızın gövde uzunluğu 15-20 cm, kökleri ise 30-40 cm, fidanların toplam uzunluğu 50-60 cm'dir. Altay 1 kökü 30-35 metre derinliğe gidip, kendi suyunu 3 yaşından itibaren temin etmektedir. 3 yıl boyunca ot alması, gübrelemesi, sulaması yapılmalı. Mayıs 15'te başlayıp Ağustos 15'te sulaması kesilmeli. 3. Yıldan sonra kesinlikle su verilmemelidir. Ağacın boyu 5-6 metre uzamakta olup, yerli cevizlere göre kısadır, lakin yeterli erişkinliğe ulaştıktan sonra yerli cevizlerden yaklaşık 100 kg. Fazla verim vermektedir. Altay cevizi ise 4. Yıl 12 ila 25 kilo arası 8.yıl bakıma bağlı olarak ortalama 120 ila 150 kilo arası verime ulaşmaktadır. Üretim bahçelerimizi dilediğiniz zaman ceviz fidanlarımız ve yetişkin ağaçlarımız görebilirsiniz.
Tutmayan veya kuruyan fidanlarımızı % 100 şartsız koşulsuz iade edebime imkanınız vardır. Çıplak köklü fidanlarımızı toprak sıcaklığının +5 derece olduğu ve kasım ayında başlayıp nisan sonuna kadar dikebilirsiniz. İç randıman % 80'dir. Kabuğu ince, içi tüm olarak parçalanmadan çıkarılmaktadır. Meyve tutkunluğu salkım olup 12.14.16 şeklindedir. Yağ oranı % 45-50 arası olup bir kilo kabuklu cevizden 520 gram iç çıkmaktadır. Altay 1 kıraç ceviz'dir. Sulu ortamda olmamakta, ağacın kökü suyu gördüğünde kurumaktadır. Yerli cevizler -25 C ile 38 C iklim ortamında zarar görmeden yaşamasına rağmen Altay 1 ceviz türü -35 C ile 45 C sıcaklıkta yaşamaktadır. 3 yıl boyunca fidanların çiçekleri toplanarak ağacın gövdesinin kuvvetlenmesi sağlanmalı. 4. yıl meyveye bırakılmalıdır. 9. Ayın 15'inde olgunlaşan meyveleri sırıkla silkelemeye ve çırpmaya gerek kalmadan kendiliğinden dibine dökülmekte ve 6. Yılda bakıma bağlı olarak ağaçların kollarının meyve ağırlığından kırılmaması için dayanma sistemi ile destek verilmesi gerekiyor. Altay cevizi'nin budanma ihtiyacı yoktur" dedi.