|
Burdur Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şakir Fırat Erkal, Çavdır İlçesinde görülen şap hastalığının Burdur merkezde de görülmesi sebebiyle Burdur Hayvan Pazarı'nın kapatıldığını açıkladı.
|
1.08.2013
564
|
Burdur Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şakir Fırat Erkal, düzenlediği basın toplantısıyla, merkez mahalle ve köyleriyle 6 ilçe köyünde şap hastalığının rastlanması nedeniyle Burdur Hayvan Pazarı'nın kapatıldığını söyledi.
Şap hastalığı nedeniyle şu ana kadar hayvan ölümünün yaşanmadığını belirten Erkal, "Burdur merkezi Menderes Mahallesi, Güneyyayla, Kuruçay, Akyayla ve Gökçebağ köyleri, Çavdır İlçesi Pazar Mahallesi ve Kozağaç köyü, Karamanlı İlçesi Manca köyü, Tefenni İlçesi Sazak ve Bayramlar köyü, Altınyayla İlçesi Taşyaka köyü, Gölhisar İlçesi Hisarardı ve Uylupınar köyleri karantina altına alındı" dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şakir Fırat Erkal, sözlerine şöyle devam etti; "bugün bazı basın yayın organlarında ilimizde şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarlarının kapalı olduğu, yetiştiricilerin pazarların kapalı olması nedeniyle zarar ettiği ve bunun sebebinin hayvan sağlığı konusunda ilde bir boşluk olduğu beyan edilerek, İl Müdürlüğümüzün doğrudan sorumlu olduğu şeklinde açıklama yapılmıştır. Yine aynı açıklamanın son paragrafında Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Şap Mücadele Projesinden bahsedilmiştir. Bu projenin amacının da Avrupa'ya şap hastalığının sirayetini önlemek olduğundan bahsedilmiştir. Yukarıda paragraftan da anlaşılabileceği gibi Şap Hastalığıyla Mücadele Ülkesel Bir Program çerçevesinde gerçekleşmekte, Bakanlığımızın da bu konuda yıllardır süren bir Şap Hastalığı Mücadele Programı olduğu ve yılda en az iki defa Şap Aşılama Kampanyası düzenlenerek tüm hayvanların aşılandığı kamuoyunca bilinmektedir. Ancak, ülkemizin bulunduğu coğrafi konum nedeniyle sınırlarımızdan kaçak hayvan giriş çıkışı olduğundan bu tür salgın hastalık hayvan hastalıklarının önüne geçilememektedir"
Şap hastalığının kamuoyu tarafından çok iyi bilinmediğini söyleyen Erkal, şunları söyledi: "Bakanlığımızın yayın organlarından sürekli kamuoyu bilgilendirilmesine rağmen, şap hastalığı tam olarak bilinmemektedir. Yapılan aşılamalar ülkemizde hastalık oluşturan suşlara karşı üretilen aşılarla yapılmakta olup, ancak hastalığa karşı korunmada aşılama tek başına yeterli olmamaktadır. Aşılama hastalıktan korunmanın sadece yüzde 20'lik kısmını kapsar. Diğer biyogüvenlik önlemlerine uymak gerekir. Bu konuda hayvan sahiplerine ve celeplere büyük sorumluluk düşmektedir. Ancak ne hayvan sahipleri ne de celepler maalesef biyogüvenlik önlemlerine yeteri kadar uymamakta olup, kontrolsüz hayvan hareketleriyle şap hastalığı ve benzeri salgınlara sebep olmaktadır"