|
Burdur'da, sözleri Tepeli Hasan'a ait olan, Muzaffer Sarısözen tarafından derlenen 'Onikidir Şu Burdur'un Dermeni' türküsüne konu olan yaklaşık 300 yıllık geçmişe sahip 12 değirmenden sadece 2'sinin çarkı halen dönüyor.
|
3.05.2013
559
|
Kurna Köyü'nde başlayan, Burdur Çayı'nın üzerinde 1700'lü yıllarda bölgede yaşayan Rum ve Ermeniler tarafından yaptırılan 12 su değirmeni, yıllarca yöre halkına hizmet verdi. Burdur Çayı'nın suyunun azalmasıyla zamana uyularak, değirmenlerde su gücü yerine elektrik motoru kullanılmaya başlandı. Türkülere konu olacak kadar ünlü olan değirmenler, gelişen teknoloji, tarım arazilerinin azalması, ev ekmeğinin yerine fırın üretiminin almasıyla önemini yitirerek bir bir kapandı.
Tepeli Hasan'ın sözlerini yazdığı ve Muzaffer Sarısözen tarafıından derlenen 'Onikidir Şu Burdur'un Dermeni' türküsüne konu olan değirmenlerden bugün sadece 2'si ayakta kaldı. Bugün artık su çarkları dönmeyen 'Baş Değirmeni' ve 'Hamit Değirmeni', un fabrikası olarak hizmet veriyor. Bölgede kapısına kilit vurulan 'Ali Bey Değirmeni' ise Burdur Belediyesi tarafından satın alındı. Restore edilecek bina, 'Değirmen Müzesi'ne dönüştürülecek.
FABRİKAYA DÖNÜŞTÜLER
Berberoğlu Un Fabrikası adı altında hizmet veren Baş Değirmen, yıllık 125 ton kapasiteli dev bir fabrika. Fabrikanın ortaklarından Enver Berberoğlu, tarihi değirmeni modern bir fabrikaya dönüştürdüklerini söyledi. Un sanayiindeki en son teknolojiyle hizmet verdiklerini anlatan Berberoğlu, "Tam otomatik valsler, kare elekler ve pnömatik sistemle üretim yapıyoruz. Bütün unlarımız tam otomatik makinelerle el değmeden öğütülüyor ve paketleniyor" dedi.
TarimsalPazarlama.com