Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Gemlik İskele Meydanı'nda düzenlenen merasimde yaptığı konuşmada, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nün, ülkenin en köklü, en başarılı kurumlarından biri olduğunu ve bütçesinin 10 misli yatırımlar gerçekleştirdiğini bildirdi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun da hükümetin en değerli ve çalışkan bakanlarından biri olduğunu dile getiren Arınç, bu başarısını şimdiye kadar yaptığı çalışmalarla ispatladığını ve herkesin takdirini kazandığı söyledi.
Bursa'nın, hükümetleri döneminde hizmetlerden en fazla pay alan iller arasında bulunduğunu vurgulayan Arınç, Gemlik Körfezi'ndeki su ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak Büyükkumla Barajı'nın 2016 yılında bitirilmesinin hedeflendiğini anlattı.
TBMM'de son bir haftadır her gün saat 14.00'te başlayan çalışmaların, sabaha karşı 04.00'e, 05.00'e kadar sürdüğünü belirten Arınç, şöyle devam etti:
"Bugün saat 02.30'a kadar devam etti. Ben de nöbetçiydim, orada kaldım. Yani iki saatlik uykudan sonra huzurlarınıza geldim. Sevindiğim şey şudur; Hükümetimiz, sabahlara kadar süren bu çalışmalara büyük bir katkı sağlıyor. Büyük bir heyecanla ülkemiz ve milletimiz için doğru bildiklerimizi yapmaya çalışıyoruz"
"2016'dan Önce Bitirirse Alnından Öperiz"
Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun, merasimden sonra Edirne'ye giderek Ergene Havzası'ndaki çalışmaları denetleyeceğini kaydeden Arınç, onun için "Atom Karınca" ifadesini kullandı.
Arınç, deprem bakımından riskli bir bölgede bulunan Gemlik'te, hastanesi, adliyesi, TOKİ konutlarıyla zemini daha sağlam yerlerde kentsel dönüşümü de içine alacak şekilde yeni bir kent inşa etmeye çalıştıkları bilgisini verdi.
Müteahhit firmadan, Büyükkumla Barajı'nın bitirilme tarihine ilişkin herhangi bir söz almadıklarını söyleyen Arınç, "Müteahhidimiz şunu bilsin; Büyükkumla Barajı'nı ne kadar erken bitirebilirse parası hazır. O yüzden yeter ki çalışsın, gayret etsin. 2016'dan önce bitirirse alnından öperiz ve hamdolsun biz de kazanırız, kendisi de kazanır" diye konuştu.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise yaptığı konuşmada, Bursa'nın sadece sanayi kenti değil, tarım, turizm şehri olduğunu, dolayısıyla burada tarımı ayağa kaldırmanın yolunun da sulama, baraj ve göletlerden geçtiğini söyledi.
Bursa'da ne kadar baraj, gölet inşaatı varsa tamamının 2017 yılına kadar bitirileceğini belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şöyle devam etti:
"Bin günde bin gölet, baraj ve sulama tesisi yapmaya karar vermiştik. Bu hakikaten çılgın bir proje. Şimdiye kadar yapılanlardan daha fazla gölet yapacağız. 50 yılda yapılan baraj ve göletlerden çok daha fazlasını 3 yılda yapacağız. Bu çerçevede Bursa'ya da 39 baraj, gölet ve sulama tesisi yapacağız. Bunun da planlamasını yaptık. Başbakanımızla bütün hükümetin, Türkiye'de yaptığı destanları size anlatmaya gerek yok. Paradan 6 sıfırı atıverdik mi? IMF'ye olan 23,5 milyar dolar borcumuzu ödedik. Bizden önce, dünyada kriz yokken Türkiye'de kriz gerçekleşti 2001 yılında. Onların hortumladığı paraların bugünkü değeri 231 milyar lira, 231 katrilyon. Onu dahi ödedik. Zorunlu tasarruf fonu 13,5 katrilyon ki ödemesi 3,5 katrilyon. Bunların tamamını ödedik Allah'a şükür. Merkez Bankasının kasası doldu. Şu anda Merkez Bankasında 130 milyar dolar döviz var."
"Yatırımlara Para Kalmıyordu"
Eskiden bir göletin 15-20 yılda tamamlanamadığına dikkati çeken Prof. Dr. Eroğlu, şimdi temel atarken açılış tarihini, saatini ilan ettiklerini anlattı.
Daha önce yatırımların bitirilememesinin sebeplerine de değinen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şöyle konuştu:
"Daha çok vergi topluyorlardı. Biz vergi oranını da azalttık. Hikmeti neymiş biliyor musunuz? Bu toplanan vergilerin yüzde 86'sı faize gidiyormuş. Netice itibarıyla yatırımlara para kalmıyordu. Bir taraftan da Merkez Bankasının kasası boşalıyor, bir taraftan borçlanılıyor. Allah'a şükür o dönemleri kapattık. Devlet o zaman 9 aylık borçlanmayı yüzde 63 ile yapıyordu. Yüzde 63, Hazine garantili 9 aylık kısa vadeli borçlanma. Allah'a şükürler olsun faiz lobisinin çanlarına ot tıkadık. Artık bunlar faize gitmiyor, size hizmet, yol, hastane, TOKİ konutları, baraj, gölet, sulama tesisi, içme suyu tesisi olarak dönüyor."
Prof. Dr. Veysel Eroğlu, hükümetlerinden önceki 3,5 yıllık hükümetin, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü gibi yatırımcı bir kurumda açabildiği tesis sayısının 9 olduğunu bildirerek, şimdi ise yılda 350-400 tesis açtıklarını sözlerine ekledi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu normalde barajın 2017'de tamamlanacak şekilde planlandığını ancak müteahhit firma yetkilileriyle yapılan görüşmelerin ardından açılış tarihinin 29 Ekim 2016'ya çekildiğini bildirdi.
Daha sonra Arınç ile Prof. Dr. Veysel Eroğlu, barajın bulunduğu alana yapılan videokonferans bağlantısıyla temel atma işlemini gerçekleştirdi.
"450 Bin Dekar Araziyi En Geç İki Yıl İçinde Sulamaya Açacağız"
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, temel atma merasimi öncesi Vali Sahabettin Harput'u da ziyaret etti.
Prof. Dr. Veysel Eroğlu, burada yaptığı konuşmada, Bursa'ya daha önce 47 müjde sunduklarına işaret ederek "Bu müjdeleri teker teker söylemeyeceğim ama toplam maliyeti takriben 551 milyon lira. Bursa, Bakanlığımız açısından gerçekten bir bahar mevsimini yaşayacak. Bursa'da bu yatırımları, diğer birkaç yatırımcı bakanlıkla 10 milyar liraya tamamlayacağız" ifadesini kullandı.
İldeki barajlara yıldırım hızıyla sulama tesisleri yapılacağına dikkati çeken Prof. Dr. Eroğlu, böylece yaklaşık 450 bin dekar araziyi en geç iki yıl içinde sulamaya açacaklarını dile getirdi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Nilüfer ile Doğancı Barajı arasında bir by-pass tüneli inşa edileceği ve bunun da kısa zamanda bitirileceğini anlatarak, Baba Sultan Barajı'nın Ağustos ayında sulamaya açılacağını söyledi.
Bursa'da kestane seferberliğinin süreceğini belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şöyle devam etti:
"Bu yıl sonuna kadar söz verdiğimiz 100 bin tamamlanacak ve yeni bir seferberlik başlatacağız. Bunun dışında fıstık çamı olsun ıhlamur olsun, arzu ederlerse bütün ilçe belediyeleri bir caddeyi ıhlamur caddesi, bir caddeyi çınar caddesi yapacak. İstedikleri kadar fidan vereceğiz. Çünkü artık fidan üretim sayısını artırdık. Bizden önceki hükümetler yılda 70 milyon fidan üretirken biz şu anda 470 milyon fidan üretiyoruz. Bazılarının havsalası almıyor, tabii almayabilir. Arkadaşlara, 'Hazırlık yapın, 700 milyona doğru yükselelim' diye talimat verdim. Geçmişte fidan bulunamıyordu. Şimdi bütün kamu kuruluşlarına ücret almadan fidan veriyoruz. Türkiye'yi yeşillendirmemiz lazım."
Trakya Gelişim Projesinin, Ergene'yi de kapsadığını dile getiren Prof. Dr. Eroğlu, sırf Ergene'yi kurtarmanın maliyetinin 3,2 milyar lira olduğunu ve bunun yapılması için talimat verdiğini anlattı.
Uludağ ile ilgili güzel çalışmalar yapıldığını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Uludağ'ı yılın dört mevsiminde hizmet verecek bir şekle sokmamız lazım. Uludağ çok daha güzel olacak. Bursa'yı özellikle ihale turizmine açmak istiyoruz. Bilhassa zengin ülkelerin, gelince bavullarla havlu götüren ülkelerin turizmine açmak istiyoruz. Bu konuda hazırız ve bir master plan da hazırlıyoruz" diye konuştu.
Son Dakika