|
Sivas Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan, Sivas'tan başka illere canlı hayvan sevki yapacak besicileri ve tüccarları mağduriyet yaşamamaları için belirlenen şartlara uymaya çağırdı.
|
29.07.2013
474
|
Aslan, yaptığı yazılı açıklamada, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 2010/7 ve 2010/13 nolu talimatları gereğince, Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatınca onaylanan "Trakya'nın Şap Hastalığından Aşılı Arilik Statüsü"nün devamlılığının sağlanması amacıyla İstanbul'un Avrupa yakası da dahil olmak üzere Anadolu'dan Trakya'ya canlı hayvan sevklerinin belirli şartlara göre yapıldığını belirtti.
Şartlar hakkında bilgi veren Aslan, şunları kaydetti :
"İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık müdürlüklerimizde yetkilendirilmiş resmi veteriner hekimlerce, Trakya'ya (İstanbul'un Avrupa yakası dahil olmak üzere) sevk edilecek hayvanlar için veteriner sağlık sertifikası düzenlenecektir. Sertifikanın düzenlenebilmesi için ise sevk yapacak yetiştiriciler karantina ve test süresini dikkate alarak sevk tarihinin yeterli süre öncesinde İl Müdürlüğümüze müracaatta bulunmalıdırlar. Hayvanlarda sevk günü şap hastalığı belirtisi bulunmamalıdır. Hayvanlar doğumlarından itibaren işletme değiştirmemiş olmalı veya an az 3 aydır halen bulundukları işletmede barındırılmış olmalıdır. İşletmenin 10 kilometre çevresinde en az 3 aydır şap hastalığı görülmemiş olmalıdır.
Hayvanlar sevk öncesinde 30 gün süreyle bir işletmede izole edilmelidir (İşletmeye hayvan girişi ve çıkışı olmayacaktır, işletmeye yetkili yetiştirici ve veteriner hekim dışında kimse alınmayacaktır). Eğer yeni hayvan girişi olursa 30 günlük karantina süresi en son hayvan girişi dikkate alınarak uygulanmalıdır. Bu süre sonunda bütün hayvanlar şap virüsü varlığı yönünden teste tabi tutularak, sonuçların negatif bulunması gerekmektedir. Ayrıca bu süre zarfında bu işletmenin 10 kilometre çevresinde şap hastalığı çıkmamış olmalıdır. Hayvanlar bulundukları işletmeden yüklemenin yapılacağı yere nakledilirken şap hastalığına maruz kalmamış olmalıdır. Serum test ücretleri, hayvan başına 18 TL'dir ve ücretler hayvan sahibi tarafından Şap Enstitüsünün T.C. Ziraat Bankası Ankara Kamu Kurumsal Şube TR620001001745089755185024 IBAN numaralı banka hesabına yatırılacaktır. Belirtilen bu esaslar dışında Trakya bölgesine canlı hayvan sevki yapılamayacaktır ."
TarimsalPazarlama.com