|
Doğu Karadeniz'de 202 bin ailenin geçim kaynağı çayda yanlış gübrelemenin verimi azalttığı bildirildi.
|
10.12.2012
1043
|
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Pazar Meslek Yüksekokulu Park ve Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan Yüksek yaptığı açıklamada, çay tarımının 1938 yılından itibaren başta Rize olmak üzere yörede yapıldığını, çayın yörenin en önemli geçim kaynağı ve stratejik ürünü olduğunu belirtti.
Üretimde son 30 yılda ağırlıklı olarak kimyasal gübre kullanılmasına bağlı bazı sorunlar ortaya çıktığını ifade eden Yüksek, şunları söyledi:
"Gübre bir besin takviyesidir. Çayda son 30 yılda yanlış gübrelemeyle birlikte sorunlar ortaya çıktı. Gübre miktarı ve gübreleme şeklinde yanlışlıklar var. Gübre çayın üzerine serpme şekilde uygulanıyor. Bitki gübreyi yapraklarıyla veya toprak üstü dallarıyla değil, toprağa karıştırdıktan sonra kökleriyle alır. Gübreyi, miktarını doğru belirledikten sonra doğru doz ve şekilde uygulamamız gerekir."
Bitkilerin büyümesi, gelişimi ve verimi için toprak analizlerinin önemli olduğunu, gübrenin bu analizler sonucunda belirleneceğini dile getiren Yüksek, "Çay tarımında toprak analizi verim açısında büyük önem taşır. Çiftçilerin mutlaka topraklarını analiz ettirmesi gerekiyor. Gübreleme, toprak analizinin uzman ekiplerce yorumlanmasından sonra yapılması gerekir. Toprak analizlerinin de kendi bölgelerine özgü yapılması büyük önem taşır" dedi.