|
Çiftçi Kulübü programının dün yayınlanan 43. bölümünde ana haber konusu Avrupa Birliği'ne üyelik yolunda adımlar atan Türkiye'de süt üreticisinin önümüzdeki günlerde ne gibi sorunlarla karşılaşacağı idi.
|
17.07.2013
621
|
Buna göre Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde 31 Mart 2015’ten itibaren süt üretiminde kotalar tamamen kaldırılacak. Kotaların kaldırılması ise üretimde artışa neden olacağından fiyatlarda da düşüşler gerçekleşecek. Konuyla ilgili canlı yayın bağlantılarının yapıldığı programda ilk bağlantı çiftçi ve tarım uzmanı Çapar Kanat’la gerçekleştirildi. Ardından programa canlı telefon bağlantısıyla konuk olan Bursa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Anıl görüşlerini aktardı.
Çapar Kanat, “Türkiye’de çiğ süt fiyatları resmi ortalama çiğ süt kayıt sistemi ele alındığında görülecektir ki bu fiyat 0,80 TL’dir. AB’nin süt kotasını kaldırmasının Türkiye'ye etkisi şu olacaktır: Süt piyasasında düşme görülse bile bu kısa sürede önlenip düzene girecektir ancak Türkiye'ye gelen peynir gibi malzemelerde fiyat artacaktır. Türkiye’nin ne yapması gerekir? Türkiye’de çiğ süt üretim miktarı görecelidir. Bu görecelilik piyasa düzenleri için tehdittir. Bu tehdidi fırsata dönüştürmek için, doğrudan tüketiciye satılan sütün kayıt ve gıda güvenliği kapsamına alınması için marketlerde çiğ süt satışına izin verilmelidir. Bu ülkemizin gerçeğidir. Türkiye’de kotalaşmaya gecikmeden başlanmalıdır. Kotalaşmayı sanayiciye yapmalıdır. Sanayici bu kotayı düşürmeme konusunda hareket etmelidir.” Dedi.
İsmail Anıl ise, “Avrupa çıtanın en üstüne gelmiş. Bizim oraya erişmemiz için çok erken. Avrupa’da yetiştirici damızlığını bizzat kendisi üretiyor. Biz para ile ürettirmeye çalışıyoruz. Sermaye bu işi çözmüyor. Hayal kırıklığına uğruyoruz. Sütü üretici üretecek. Şu anda Türkiye’de AB’de süt üretimi serbest bırakılırsa bizi boğarlar” diye konuştu.
SMS’lerle fındık üreticilerini uyaran Giresun Ziraat Odası Başkanı Musa Keskin, “Bu yıl fındığın başına gelmeyen kalmadı. Don fırtına, tepe yanıkları oldu. Bu yıl rekolte çok az miktarda gerçekleşti. Geçen yıl 20 bin ton fındık vardı bu sene 10 bin ton fındık var. Türkiye genelinde ise ortalama 200 bin ton fındık noksan gözüküyor. Üç tane rakam açıklaması var ancak kurulan komisyonda 570 bin ton olarak açıklandı. Hangi rekolte doğru olursa olsun fiyatlar asla düşmeyecek. Üreticimize ihtiyacınız kadar pazara fındık indirin, ihtiyaç fazlasını elinizde tutun, emanete vermeyin diye mesaj gönderiyoruz” dedi.
Sarımsak hasadı başladı. Taşköprü’de sarımsak üretiminde 4 bin ton artış beklendiği aktarıldı. Sarımsak borsasının kurulmaması nedeniyle fiyatlarda yıllar itibarıyla farklılıklar meydana geldiği belirtildi. Konuyla ilgili Kastamonu Taşköprü Ziraat Odası Başkanı Murat Çelik, “Taşköprü’de pazar borsa işlevini görmüyor. Belediye başkanı, Taşköprü ziraat odası ve sarımsak üreticileri birliği, siyasiler olarak birlikte borsa kurulması gerekir. Ürünümüz zaten dünyaca ünlü bir marka. Borsanın ilaçta, tozunda etkisi olacak. Çiftçimize ve bize borsanın yararları olacak. Sarımsağımız çok oldukça kalitesi artıyor” dedi.
Gaziantep Araban ovasında yetişen Araban kavunu ile ilgili telefona bağlanan Gaziantep Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan bu kavunun türü ve faydalarını anlattı. Sarımsaktan da iyi gelir elde ettiklerini söyledi:
“Yüzümüz kavunumuzdan çok güldü. Fiyatlar şu anda 1300-1400 TL’ye satılmakta. Maliyetleri fazlasıyla kurtarıyoruz. Organik olarak yetiştiriyoruz. Doğal ortamda, fazla ilaç ve gübre kullanmadan büyüyor. Uzmanlardan aldığımız bilgilere göre ‘Araban baklavası’ diye bilinen kavunumuz sağlığa çok faydalıdır. Pazar sıkıntımız yok. Karpuzumuz da kavunumuz kadar iyidir. Sarımsağımız da büyük ilgi gördü. Pazarı kısa sürede gelişti. Fıstığımızı da gündeme alınız” dedi.
TarimsalPazarlama.com