|
Türkiye, son yılların en kurak kış mevsimini geçiriyor. Uzmanlar geçtiğimiz yıla göre yağışların yüzde 41 oranında azaldığını ifade etti.
|
21.02.2014
429
|
Bu durumun, özellikle tarımı ciddi ölçüde etkilemesinden korkuluyor. Meteoroloji Müdürlüğü tarafından yapılan 3 aylık kuraklık analiz raporunun son verilerine göre de (2013 Kasım'dan itibaren Bolu'da kuraklık derecesi 'olağanüstü kurak' olarak gözleniyor. Ekonomisinde tarımın önemli bir yer tuttuğu Bolu'da da kuraklık tehlikesi, özellikle çiftçileri korkutuyor. Tarımsal kuraklık yaşanması durumunda Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş, yapılan uygulamaları sıraladı.
Konuyla ilgili görüştüğümüz Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş, şu anda tarımsal kuraklık durumunun Bolu'da ciddi bir yansıması olmadığını ifade ederek “Öyle bir durum olursa da Bakanlığımız ve İl Müdürlüğümüz, alabileceğimiz tedbirleri görüşüp gereken neyse yaparız” dedi.
Damla sulama sistemi
Tarımsal kuraklığın yaşanabilmesi durumunda yapılabilecek sistem ve uygulamalardan da bahseden İsmail Taş, “Damla sulama sistemi ile tarım için kullanılan suları daha fazla kullanma imkânımız var. Yoksa salma sulama yöntemiyle çok daha fazla su kullanılıyor ve toprağın çoraklaşmasına sebep oluyor. Onun yanında da su kaynaklarımız hoyratça kullanılmış oluyor. Damlama sulama yöntemleri için Bakanlığımızın yüzde 50'ye varan hibe destekleri var. Yine Bakanlığımız destekli Ziraat Bankasında çok düşük faizli kredilerimiz var. Bunları eğer çiftçilerimiz şimdiden uygulamaya başlarlarsa çok daha verimli, kaliteli, güzel ve az suyla, az masrafla daha kaliteli çok ürün alabilirler” diye konuştu.
Çiftçilere eğitim devam ediyor
Kurum olarak çiftçilere yönelik bu konularda bilinçlendirme çalışmalarının yapıldığını ifade eden Müdür Taş, “Özellikle şu anda gece eğitimlerine çıkıyoruz. 26 köyde gece eğitimleri veriyoruz. Eğitimlere ben de katılıyorum. Bu konuda eğitimler veriyorum. Çiftçilerin de yoğun katılımı var. Bu konularda özellikle suyu hem içme suyu olarak hem kullanma suyu olarak hem de sulama suyu olarak daha dikkatli rantabl kullanırsak bu kuraklık yaşanmaz” şeklinde konuştu.
Damla sulama yönteminin (özetle) özellikleri:
Damla sulama yönteminde temel ilke bitkide nem eksikliğinden kaynaklanan bir gerilim yaratmadan, her defasında az miktarda sulama suyunu basınçlı bir boru ve damlatıcılar yardımıyla sık aralıklarla yalnızca bitki köklerinin geliştiği ortama vermektir.
Sistemin en önemli özelliği, alanın tamamı ıslatılmayıp, sadece bitki sırası boyunca ıslak bir şerit elde edilir ve bitki sıra arasında kuru bir alan kalır. Böylece mevcut sulama suyundan en üst düzeyde yararlanılır.
-Suyun kısıtlı ve maliyetin yüksek olması koşullarında arazinin tamamı ıslatılmadığından daha geniş alan sulanabilir.
-Az su uygulamalarıyla bitkide stres yaratmadan yetiştiriciliğe olanak sağlamasıdır.
-Hastalıkların yok denecek kadar asgariye indirilmesidir.
- Kaliteli ve standart ürün elde edilmesidir.
-Her çeşit alanda sulama yapılabilmesidir.
- Erkencilik sağlamasıdır.
-Bitkilere su ve gübre dağılımının eşit, dolayısıyla ayni zamanda olgulaşma ve tek elde hasat olanağı yaratmasıdır.