|
Patates fiyatının 4 lirayı geçmesinin ardından Afyonkarahisar'da çiftçiler, tohumluk patatesi ucuza bulamamaktan endişe ediyor.
|
17.01.2014
481
|
Patatesiyle ünlü Sandıklı ve Şuhut ilçelerinde çiftçiler, geçmiş dönemlere patatesi para etmediği için hayvanlara yem yaptıklarını, bu yıl ise fiyatın adeta rekor düzeye yükselmesini şaşkınlıkla izlediklerini bildirdi.
Sandıklı ilçesine bağlı Kusura beldesindeki çiftçi Kemal Coşar yaptığı açıklamada, üreticinin değil patatesi depolayan kişilerin para kazandığını savundu.
Tarladaki ürünün 40-60 kuruştan satıldığını dile getiren Coşar, patates fiyatının çok artmasına rağmen çiftçinin elinde ürün kalmadığını kaydetti.
Coşar, Sandıklı'daki depoların büyük şirketler ile aracı kişilere ait olduğunu anlatarak, "2011 yılında 10-15 kuruşa patates sattık, çiftçi çok zarar etti. 2012'de 40-50 kuruşa satıldı, 2011'in zararını ancak kurtardı. 2013'te ise 40-60 kuruşa satıldı, çiftçi kısmen para kazandı ama girdiler yüksek olduğu için yine elinde fazla para kalmadı" dedi.
Bu yıl herkesin "patates ekme" düşüncesi olduğunu ancak tohum fiyatındaki pahalılığa dikkati çeken Coşar, şöyle konuştu:
"Ödemiş'ten aldığımız tohumun kilosu 1 lira 60 kuruş, Sivas ve Nevşehir'den aldığımız anaç yavrusu tohumların kilosu da 2 lira 30 kuruş, çiftçi bunu kaldıramaz. Bu yüzden ekim olmayabilir diye düşünüyorum. Patates üreticisi girdilerin yüksek olmasından çok etkileniyor. Örneğin, patates gübresinin torbası 57 lira olmuş. Tarımsal sulamada elektrik ve mazot fiyatları çok yüksek. Girdiler çok yüksek olduğundan dolayı kazancımızı tabana çekiyor. Girdiler düşük olsa çiftçi para kazanacak."
"En büyük etken üretimin az oluşu"
Şuhut ilçesinde patates satışı yapan bir firmanın yetkililerinden Ekrem Koç ise fiyatların daha da artmasının beklendiğini söyledi.
Sezonunun 50 kuruş fiyatla başladığını ancak giderek artış gösterdiğini anımsatan Koç, "Geçen yıllarda fazla üretim ve ihracatın azlığı nedeniyle patatesin para etmediği sezonlar yaşadık. Bu yıl ise geçtiğimiz yılların aksine patates yüksek fiyatlardan alıcı buldu. Bunda en büyük etken üretimin az oluşudur. Buna ilaveten bölgenin hatta dünyanın en önemli patates üreticilerinden Mısır'da, iç savaş ve karışıklıklar nedeniyle patates satışlarının durma noktasına gelmesi de önemli bir etkendir" ifadelerini kullandı.
Koç, tohum fiyatlarının arttığını, çiftçinin üretimde bunları da düşüneceğini dile getirerek, maliyet hesabı yapmadan ürün ekimi ve sökümünün gerçekleştirilmemesi tavsiyesinde bulundu.