|
Sarayönü Ziraat Odası tarafından çiftçilere buğday yetiştiriciliği hakkında eğitim verildi. Halk Eğitim Salonunda yapılan eğitime Sarayönü Meslek Yüksek Okulu Öğretim üyesi S.Ahmet Bağcı ile tarım danışmanları ve Sarayönülü ve Başhüyüklü çiftçiler katıldı.
|
1.10.2012
990
|
Çiftçilere buğday yetiştiriciliği eğitimi veren tarım danışmanları, buğdayın geniş bir adaptasyon yeteneğine sahip olmasına rağmen fazla sıcak ve nemden hoşlanmayan bir serin iklim tahılı olduğunu belirterek, “Özellikle gelişmenin ilk dönemlerinde (çimlenme, kardeşlenme) yüksek sıcaklıktan hoşlanmaz. Sıcaklık 5-10 derece; nisbi nem % 60’ın üstünde olursa bitki normal gelişmesine devam eder. Yıllık yağışı 500-600 mm olan yerlerde veya toprakta, bu nemi sağlayacak sulamalarda kaliteli ve bol ürün alınabilmektedir. Bölgemiz 350-400 mm yağış almaktadır ve bu nedenle de yüksek verim alınamamaktadır.
Buğday aynı tarlaya üst üste ekilir ise hastalıklar çoğalır ve verim azalır. Ekim nöbeti buğdaygil bitkileri dışında bir bitkiyle yapılmalıdır. Kuru tarım yapılan arazilerde baklagiller, sulu tarım yapılan arazilerde ise ayçiçeği, şeker pancarı, patates gibi çapa bitkileri ekim nöbeti için uygundur” dedi.
Tohumluğun önemi büyük
Alınacak tohumluğun o bölgenin iklim ve toprak şartlarına uyması gerektiğini dile getiren tarım danışmanları, “Tohumluk verim ve diğer özellikleri bakımından üstün olmalı. Hastalıksız, parlak, iri ve dolgun olmalı. İmkanlar el veriyorsa mutlaka sertifikalı tohumluk kullanılmalı. Sertifikalı tohum sağlıklı, kalitelidir ve verim artışı sağlar. Sertifikalı tohumluk kullanımı ayrıca tane veriminde % 25 oranında bir artış sağlamaktadır.