İhtiyacımızın geri kalan kısmının tamamını ithal ediyoruz.
Pamuk ile ilgili gerçekleri Adana Ziraat Odası Başkanı Semih Karademir yaptığı açıklamada, “Dünya ticaret örgütü ile yapılan antlaşmalar ve gümrük birliği antlaşması ile pamuk ithalatı yıllardır ülkemize sıfır gümrük vergisi ile yapılıyor. Pamuktaki temel yanlış bu. Pamukta yapılan diğer yanlışlar ise Maliyetlerin fazlalığı, destekleme primlerinin azlığı ve zamanında ödenmemesi.” dedi.
TARIM TÜKİYE'NİN VAZGEÇİLMEZİDİR
Türkiye'nin dünya tarım sektörü için büyük potansiyele sahip ülkelerden birisi olduğunun altını çizen Karademir; “Bakir ve çok verimli tarım arazilerimiz var. Tarım ekonomisinin önemi, diğer sektörlere göre azalmış olsa da, yurt içi gıda ihtiyaçlarının karşılaması, ihracat ve istihdam yaratması açısınan tarım hiç bir zaman önemini yitirmeyecektir. Tarıma dayalı sanayisi olan bir ülkeyiz. Her geçen gün tarımsal ürün çeşitliliğimizin artmasından dolayı ihracatımız da artmaktadır. 2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyar gibi bir rakama uluşacağı düşünüldüğünde, tarım topraklarını da arttırma şansımız olmadığına göre, gıda ve tarım ürünleri gelecekte çok büyük stratejik öneme sahip olacak. Bu hususlardan yola çıkarak ülkemizdeki tarım sektörüne her yönüyle sahip çıkmamız gerekiyor.
Son yıllarda (2013-2014) ülkemizdeki pamuk ekim alanımız yaklaşık 450 bin hektar, üretimimiz 2 milyon 250 bin ton, ortalama verim 475 dekar, lif üretimimiz 800 bin ton civarında. Pamukta çırçır randımanımız ise %37 dolaylarında. Pamukta en çok verim alan ülkeler sıralamasında GDO'lu üretim ile verimini arttıran Avustralya'dan sonra 2'nci sıradayız. Yalnız, bizim üretimimizde GDO yok. Zaten ülkemizde GDO'lu üretim yapmak yasak ve bunu bizde destekliyoruz.” dedi.
ADANA TOPLAM PAMUK ÜRETİMİNİN %10'UNU ANCAK KARŞILIYOR
Karademir; “Adana'da pamuk üretimi 3 buçuk milyon dekar'dan, %10'u dolaylarına, yani yaklaşık 350 bin dekara kadar gerilemiş durumda. Adana'da ki pamuk üretiminin 1960-1990 yılları arasındaki genel seyri bu şekilde.” dedi ve ekledi; “Türkiye'de ki 2 milyon 250 bin tonuk pamuk üretiminin yaklaşık %58'lik kısmı GAP projesi ile birlikte Güney Doğu bölgemizden, %20'lik kısmı Adana, Mersin civarından, %20'lik kısmı Ege bölgesinden, kalan %2'lik kısım ise Antalya civarından karşılanır.”
MALİYETLER ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKÜYOR
2000'li yıllardan bu yana 4-5 kat artış gösteren Akaryakıt, zirai ilaç, gübre ve sulama maliyetleri karşısında çiftçinin kazancının da aynı oranda artmamasının sektörün en büyük problemlerinden olduğuna değinen Karademir; “Dünyadaki akaryakıtı en pahalıya kullanan çiftçi Türkiye'de ki çiftçidir. Gübrede de keza aynı durum mevcut. Bu koşullar altında çiftçinin kazanç elde etmesi neredeyse imkasız olmakta. Özellikle 1990'lı yıllarda pamukta yaşanılan en büyük zorluk hasat dönemi yaşanan işçi sıkıntısıydı. Şimdi, makineler ile yapılan hasat ile bu sorun çözüldü fakat daha önemli sorunlar mevcut. Maliyet girdileri içindeki akaryakıtta bulunan ÖTV, gübrede bulunan KDV oranı mutlaka düşürülmeli, destekleme pirimleri mutlaka artırılmalı ve zamanında ödenmeli.” dedi.
DÜNYADAKİ EN PAHALI PAMUĞU ÜRETİYORUZ
Dünya ile ilgili parametreleri dikkate aldığımızda, dünyadaki en yüksek maliyete sahip pamuğu yetiştiriyoruz diyen Karademir şöyle devam etti: “Bizim pamuk üretimimizde maliyet kg başına 95-98cent civarında. Aynı pamuğun maliyeti ABD ve Yunanstanda 88 cent, Çin'de 73 cent, Hindistan'da 42 cent, Pakistan'da ise 35 cent dolaylarında. Dünya toplam pamuk üretiminde Çin, Hindistan, ABD, Pakistan, Brezilya, Avustralya, Özbekistan, Türkiye sıralaması var. Tüketime bakınca ise, toplam üretimde 8'inci olan Türkiye; Çin, Hindistan ve Pakistan'ın ardından 4'üncü sırada. Tüketimde bu kadar üst sıralardayken üretimde alt sıralarda olmamız, bir şeylerin yanlış gittiğini gözler önüne seriyor.”
DÜNYANIN EN VERİMLİ TOPRAKLARINDA ZARAR EDİYORUZ
Karademir; “Dünya ticaret örgütü ile yapılan antlaşmalar ve gümrük birliği antlaşması ile pamuk ithalatı yıllardır ülkemize sıfır gümrük vergisi ile yapılıyor. Yapılan temel yanlış burası. Pamuk ithalat ile kurtarılamaz. İthalat desteklendikçe tarım sektörü her geçen gün daha kötüye gidecek. ABD'de ki verimden 2 kat fazla verime sahip olmamıza rağmen bizim çiftçimiz zarar ediyor. Adana'da bu yıl pamuk ekim alanı 350 bin dekar dolaylarında. Son dönemde yağışlar ile birlikte erken ekilmediği için verimde sıkıntı yaşanılabileceği endişesi ile mısırdan vazgeçilirse pamukta biraz fiyat artışı gözlenebilir.” dedi.