|
Ziraat Yüksek Mühendisi Murat Öztanrıöver, Çukurova Bölgesi'nde kaliteli sofralık zeytin üretimine ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.
|
23.10.2012
840
|
Çukurova Bölgesi'nde kurulan zeytin bahçelerin, yatırım ve üretim maliyetlerinin diğer bölgelere göre çok daha fazla olduğunu hatırlatan Ziraat Yüksek Mühendisi Öztanrıöver, iklim şartları ve sulama imkanının sofralık zeytin üretimi için çiftçiye önemli avantajlar getirdiğini kaydetti. Sulama imkanı olan zeytinliklerde mutlaka sofralık zeytin üretilmesi gerektiğini vurgulayan Öztanrıöver, "Yetiştirilen ürünün bir kısmı 'yağlık' olabilir ancak bu oran yüzde 25 üzerine çıkarsa yapılan harcamaların ve emeklerin karşılığı alınmakta güçlük yaşanır. Ayrıca sulanan zeytin bahçelerinde yağ verimi ve kalitesi sulanmayan zeytin bahçelerine göre daha düşük olur. Sulanan bahçelerde 7-8 kilogram zeytin danesinden, sulanmayan bahçelerde ise 4-5 kilogram zeytin danesinden 1 kilo yağ alınıyor. Çukurova'da dikilen zeytin çeşitlerinin yüzde 90'ı sofralık çeşitler. Ancak bu çeşitlerden kaliteli yağ elde edip para kazanmaya çalışılıyor. Bu düşünce ve hedef yanlış. Üzücü olan bu hedefe yönelen veya yöneltilen üreticilerin sektörden uzaklaşması hatta yetişen fidanları sökmeleri." diye konuştu.
Bölgede üretilen sofralık zeytinlerin büyük bir kısmının diğer bölgelere satıldığını dile getiren Ziraat Mühendisi Öztanrıöver, "Bölgemizde acilen sofralık zeytin işletmeleri kurulmalı ve bölgemizde üretilen ürünler bölgemizde işlenmelidir. Bu sektöre yatırım yapan iş adamları yatırımlarının karşılığını çok kısa sürede alır. Yetiştirilen ürünler bölgemizde işlenmeye başlanınca üretilen ürünlerin pazarlanmasında sıkıntı yaşanmayacak yeni bahçeler kurulacak ve sektörde istihdam artacak." dedi.