Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş, tarımsal sulama yapan çiftçilere yönelik 'Tarımsal Sulamada Tarihi Fırsat' adı ile kampanya başlattı.
Bölgenin ve enerji sektörünün en önemli sorunlarından biri olan kayıp kaçak ile mücadele kapsamında Dicle Elektrik, dağıtım bölgesinde elektrik enerjisi ile tarımsal sulama yapan müşterilerine yönelik olarak son derece önemli bir kampanya başlattı. Kampanyayı duyurmak için düzenlenen basın toplantısında konuşan DEDAŞ Genel Müdürü Mustafa Yılmaz, 'Tarımsal Sulamada Tarihi Fırsat' adı ile başlattıkları ve 16 Haziran 2014 tarihine kadar sürecek olan kampanya ile bilgi verdi.
TARIMSAL SULAMA İÇİN HARCANAN ENERJİNİN YÜZDE 95'İ KAÇAK
Bölgede sadece tarımsal sulamada tüketilen enerjinin, tüm bölgedeki kayıp kaçağın yüzde 30'unu oluşturduğunu aktaran Yılmaz, bununda 4 milyar kilowatt/saati aştığını belirterek, "Bölgede 151 bin 978 çiftçi var. 44 bin 500 çiftçi pamuk ve mısır tarımı ile uğraşıyor. Damlama ve geleneksel yöntemlerle ürün sulaması yapılıyor. 33 bin 348 çiftçi elektrik kullanarak sulama yapıyor. Bu da 4 milyar kilowatt/saati söz konusu ve bunun yüzde 90-95'inin tahsilatı olmuyor" dedi.
ÇİFTÇİYE EMSALSİZ BİR İNDİRİM VE HELALLEŞME İMKÂNI
Bu durumun kendileri açısından çok ta sürdürülebilir bir durum olmadığını aktaran Yılmaz, hem kendilerinin sürdürülebilir bir çalışma hem de çiftçiye nasıl yardımcı olacakları konusunda uzun süreden beri hesaplar, çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Yıllardır devam eden bir alışkanlığın bir anda sona ermesinin, doğal olarak yeni toplumsal ve ekonomik zararlara yol açabileceğini kaydeden Yılmaz şöyle dedi:
"Çiftçilerin tükettikleri enerji bedelinin tamamını ödemeleri halinde ticari faaliyetlerini sürdürme imkânı bulunmadığı gerçeğinden hareketle ilgili siyasi ve resmi kurumlar, bölge temsilcilikleri ve çiftçilerimizle istişare ve değerlendirmeler yapılmıştır. Bunun sonucunda da ortak akılla bir çözüm üretilmiştir. Kademeli ve güven esasına dayalı sıra dışı bir çözümle, ilgili tüm tarafların, büyük ölçüde memnun kalacakları bir sonuç alınmak istenmektedir. Bu kampanya, enerji tüketerek tarımsal faaliyet yapan bireysel tüketicileri ve özel şirketleri kapsamaktadır. Bu kapsamda, şirketimize başvurarak sözleşme yapan ve borç yükümlülüklerini yerine getiren herkes, kampanyadan yararlanabilecektir. Kampanya çiftçilerimize emsalsiz bir indirim imkanı sağlamaktadır. Arzu ettiklerinde yapacakları üç yıllı kontrat ile faaliyetlerini güven ve huzur içinde sürdüreceklerdir. Bilinçli elektrik tüketimi ile de sadece elektrik değil, su kaynaklarının da israf edilmesinin önüne geçeceklerdir. Ayrıca, şirket ve birçok kurumla helalleşmenin yanı sıra, sorunların çözümü için ortak bir zemin elde edeceklerdir.
İSTER DÖNÜM BAZLI İSTER SAYAÇ BAZLI
Kampanya son katılım süresi 16 Haziran 2014 olarak belirlenmiştir. Tercihe bağlı olarak üç yıla kadar uzanan anlaşmalar yapılabilecektir. Kampanya kapsamında fiyatlandırma dönüm bazlı olabileceği gibi, sayaç bazlı da olabilecektir. Her halükarda yıllar itibariyle belirlenen asgari tüketim bedelinin altında olmayacaktır. İndirim oranları müşterilerimize gönderdiğimiz mektuplarda da yer almaktadır. Bu, ürüne ve döneme bağlı olarak değişmektedir. Kampanyamız, Bakanlar Kurulu Kararı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın tebliğinin yanı sıra EPDK düzenlemelerine istinaden hayata geçirilmiştir. Borçlar Hukuku, EPDK düzenlemeleri ve Bakanlar Kurulu kararı, uygulamanın yasal zeminini oluşturmaktadır. Şirketimiz, Bakanlar Kurulu'nda alınan bu kararın, çiftçiler lehine olabilecek en uygun çözümün uygulayıcısı konumundadır.
ÇİFTÇİLERE DESTEKLEME ÖDEMESİ YAPILMAYABİLİR
Bilindiği üzere Bakanlar Kurulu kararı, elektrik borcu olan ve çiftçi kayıt sisteminde yer alan çiftçilere destekleme ödemesinin yapılmamasını öngörmektedir. Bu karar çerçevesinde şirketlerle paylaşılan resmi kayıtlar, enerji tüketiminin kimler tarafından yapıldığını ortaya çıkartmıştır. Günümüzün teknolojik imkanları ve resmi kayıtlar sayesinde bu tüketimler, şimdi olduğu gibi gelecekte de tespit edilebilir hale gelecektir. Çiftçilerimizin enerji maliyetlerini kurtaracak mümkün olan en düşük bedelle ödeme yapmaları sağlanarak, süreçten kazançlı çıkmaları ve mağdur olmamaları istenmektedir. Bakanlar kurulunca alınan karar, çiftçi kayıt sistemi, ürün, arazi büyüklüğü ve dönemler dikkate alınarak fiyatlandırma, tahakkuk ve tahsilat imkanı sağlayan modelin ortaya çıkmasına sebep olmuştur"
"ÇOK BÜYÜK VEBAL VE KUL HAKKI VAR"
Gazetecilerin bölgede kaçak elektrik kullanan aboneler ile ilgili sorusuna ise Yılmaz, "Bölgede 9 bin 561 abone hakkında suç duyurusunda bulunuldu. 8 bin 25 abone içinde icra işlemleri başlatıldı. Kaçak elektrik bölgeye ciddi zararlar vermenin yanı sıra çok büyük vebal ve kul hakkı vardır" diye konuştu. Yılmaz, bölgedeki su kuyularıyla ilgili olarak ta, 45-50 bin civarında kuyu bulunduğunu ancak söz konusu rakamların sağlıklı rakamlar olmadığını da sözlerine ekledi.