|
Makarna ve bulgurun hammaddesi durum buğdayının üretiminde artış olmazsa ithalat kaçınılmaz. Üretici ise verimi düşük olduğu için durum buğdayı üretmeye yanaşmıyor.
|
29.07.2013
562
|
Ulusal Bakliyat Konseyi Başkanı Mahmut Arslan Türkiye’nin makarna üretiminde dünya lideri olduğunu ifade ediyor. Arslan’ın verdiği rakamlara göre Türkiye’nin 100-150 bin ton civarındaki makarna ihracatı 2012 yılı itibarıyla 520 bin tona ulaştı. 2013’te ise ihracat 650 bin tonu bulacağı aktarılıyor.
Pirinçte son dönemlerde yaşanan GDO tartışmaları bulgura yönelişi tetiklese de ülkede üretilen durum buğdayı miktarının tüketimi karşılamayacağı belirtiliyor.
Arslan ise bu nedenle ithalata yönelmek zorunda kaldıklarını ifade etti: "Üretim şu anda da yetmiyor, üretim açısından birdengesizlik var. Türkiye'de durum buğdayı ekilen yerler belli. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin bu yerlerde durum buğdayıyla, ekmeklik buğday arasında teşvikte bazı imkanlar getirmesi lazım. Öncelikle durum buğdayı fiyatını daha yüksek tutması lazım. Durum buğdayını çiftçi fazla tercih etmiyor. Neden? Çünkü bu buğdaydaki verim, ekmeklik buğdaya göre düşük. Durum buğdayı dekar başına maksimum ortalama 400-450 kilo verim alınırken, ekmeklik buğdayda 700-800 kilogram verim alınıyor. Siz de çiftçi olsanız ekmeklik buğday ekersiniz. Şu anda durum buğdayına kilogram başına 50 kuruş veriliyor. Onu 55-60 kuruş ve 75 kuruş yaparlarsa o zaman biz fazla ithalat yapmayız. Ama şu an biz ithalat yapmak durumundayız. Sektörün, ihracat ve tüketimden dolayı 500 bin ton civarında durum buğdayı ithalatı yapacağını düşünüyorum."
TMO'ya durumu bildirdiklerini aktaran Arslan, "Durum buğdayı orta Anadolu'da belli yerlerde, Güneydoğu Anadolu'nun ise tamamında ekilebiliyor. Bu nedenle bölgeye daha farklı teşvik verilebilir. Bu buğdaya yapılacak teşvik ülkeye ekstra katmadeğer sağlayacaktır" dedi.
TarimsalPazarlama.com